Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ledezma wil de beste van Ajax worden

Home

SAN JOSE (ANP) - In de kamer van zijn ouderlijk huis in een buitenwijk van de Costaricaanse hoofdstad San José hangt een grote poster van de Kuip aan de muur. De Feyenoord-krant ligt op een stoel en op een kast staat een foto van het Rotterdamse elftal.

Toch verdedigt de 19-jarige spits Froylan Ledezma van de Costaricaanse club Alaguela binnenkort de roodwitte kleuren van Ajax. De club van zijn hart. Hij krijgt rugnummer 21. “Dat heeft mij bij Alaguela altijd geluk gebracht”, zegt het voetbaltalent uit het Midden-Amerikaanse land.

Ajax en Feyenoord voerden de afgelopen weken een “voetbaloorlog” om Froylan. Een oorlog die tevens alle trekken had van een Latijns-Amerikaanse soap-opera. Achter elkaars rug voerden vertegenwoordigers van beide Nederlandse topclubs onderhandelingen met de speler en zijn zaakwaarnemer, maakten ze elkaar uit voor rotte vis en werd Froylan zowaar nog “ontvoerd”. Maar toen er werkelijk knopen moesten worden doorgehakt, toonde Ajax zich net iets doortastender. Aarzelend optreden van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik deed de spits uiteindelijk voor Ajax kiezen.

Althans, dat is de visie van Fernando Ulloa, waarnemer van Froylan. Hij tekende vorige week namens de spits en Alaguela het “supercontract”, zoals in Costa Rica de transfer van de jonge speler naar Nederland wordt genoemd. “Ajax was veel agressiever. De Amsterdammers wilden Froylan per se hebben”, zegt ir. Ulloa, tevens een persoonlijke vriend van de pleegouders van de spits.

En dan vertelt Ulloa zijn verhaal. Tijdens het toernooi in het Amerikaanse Dallas speelde Froylan onder meer in een wedstrijd tegen de Amsterdammers de sterren van de hemel. In opdracht van Ajax benaderden twee Argentijnse scouts Ulloa. Ze zorgden ervoor dat Ledezma een korte stage liep bij de Amsterdamse club. “Maar ik vertrouwde die Argentijnen niet. Het zijn haaien. Ze wilden Froylan voor zichzelf houden en bij een eventuele transfer naar Ajax forse winst opstrijken”, zegt Ulloa. “Ze kwamen niet met concrete voorstellen en gebruikten nooit briefpapier van Ajax. Een van de twee vertelde allerlei leugens. Ze namen beslissingen waarvan Ajax niets afwist.”

Froylan keerde terug naar Costa Rica en was inmiddels door Feyenoord uitgenodigd om aan een internationaal jeugdtoernooi in Rotterdam deel te nemen. Eenzelfde uitnodiging van Ajax nam Ulloa niet serieus, omdat die van Argentijnse scouts afkomstig was.

Na wildwesttaferelen op Schiphol en hevige woordenwisselingen tussen Ajax- en Feyenoordbestuursleden in een Amsterdams hotel, belden Froylan en een Alaguela-delegatie in paniek Ulloa in San José op. “Ze vroegen me wat te doen? Ik heb toen Froylan naar Feyenoord gestuurd, omdat hun aanbod het meest serieus was.”

De Costaricaanse spits scoorde vier keer voor de Rotterdammers en Ajax heropende de onderhandelingen. Feyenoord en Alaguela konden het niet eens worden en Ulloa kreeg van de Costaricaanse club de toezegging als enige onderhandelaar op te treden. Hij vertelde Van den Herik dat hij op maandagmorgen 2 juni om half elf een nieuwe ontmoeting met Ajax-penningmeester Van Os zou hebben en dat de Amsterdammers serieus zaken wilden doen.

Ulloa: “Van den Herik belde om zes uur 's ochtends en vroeg me om niets te tekenen. Na terugkomst van een trip naar China zou hij in Costa Rica het contract definitief bezegelen. Hij gaf mij zijn woord, maar dat was voor ons niet genoeg. Stel je voor dat zijn vliegtuig was neergestort. Dan waren wij met lege handen blijven zitten.”

Ajax had bovendien al een aanbod van Alaguela voor een contract van vier jaar geaccepteerd en was bereid nog eens de beurs te trekken voor een jaar extra. “Het is meer dan ik ooit gehoopt had”, zegt Froylan over de 3,2 miljoen dollar die hij aan salaris krijgt en de aanvullende 1,8 miljoen dollar voor zijn club. Maar het grote geld is ondergeschikt aan zijn wens om bij Ajax te spelen. “Het is een droomteam. Elke voetballer in Costa Rica wil bij Ajax spelen”, aldus de spits.

Froylan Ledezma is een bescheiden jongen. Een man van weinig woorden. Maar de doelen die hij zichzelf stelt, zijn glashelder. Uitblinken in Amsterdam en daarna de wereld veroveren. Stapje voor stapje, eerst onderdak bij de A-selectie van Ajax en vervolgens een basisplaats. Ulloa: “Hij is vastbesloten de beste van Ajax te worden.”

Deel dit artikel