Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leden Veiligheidsraad komen naar Nederland

Home

Premier Mark Rutte © epa

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is morgen en overmorgen in Nederland. De hoge diplomaten van de 15 landen ontmoeten onder meer premier Mark Rutte. Ook spreken ze met mensen van het Internationaal Gerechtshof, het Joegoslavië-Tribunaal, het Hariri-Tribunaal, het Sierra Leone-Tribunaal en het Internationaal Strafhof.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag laten weten. De vertegenwoordigers gaan ook naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), dat in Den Haag is gevestigd. De organisatie, die chemische wapens wil uitbannen, kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

De 15 vertegenwoordigers komen morgenavond aan in Den Haag. De secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Renée Jones-Bos, praat ze dan bij over de vliegramp in Oekraïne.

Herdenking
De gezanten zijn momenteel in België. Daar wonen ze een herdenking van de Eerste Wereldoorlog bij. De oorlog brak 100 jaar geleden uit. Na hun bezoek aan Nederland reizen de leden van de Veiligheidsraad door naar Afrika.

De Veiligheidsraad heeft vijf permanente leden: de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Daarnaast zijn er tien wisselende leden, verspreid over de wereld. Momenteel zijn dat Argentinië, Australië, Chili, Jordanië, Litouwen, Luxemburg, Nigeria, Rwanda, Tsjaad en Zuid-Korea.

Deel dit artikel