Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Last van borstengluurders

Home

Beatrijs Ritsema

© Thinkstock

Ik ben een vrouw van 29. Regelmatig wordt mijn boezem geteisterd door brutale blikken, hoewel ik hier volgens mij in mijn manier van kleden en gedrag geen enkele aanleiding toe geef.

Ik vind dit domme mannengestaar irritant. Is er een manier waarop ik deze mannen netjes doch effectief kan laten weten dat ik hier niet van gediend ben?
Last van borstengluurders

Beste Last van borstengluurders,
Mannen kunnen er weinig aan doen dat hun blik afdwaalt naar een pronte boezem. Het is een primaire lustreflex. Zeker als de borsten, omhoog gestuwd en wel, in gedecolleteerde vorm op een presenteerblaadje worden aangeboden is het bijna ondoenlijk voor een man om er geen tersluikse blik op te werpen.

Dit vooropgesteld blijft onverlet dat staren natuurlijk altijd onbeschoft is. Vrouwen die gevrijwaard willen blijven van loerende blikken, moeten vooral geen decolletés dragen, geen tanktops en überhaupt geen nauwsluitende bovenkleding. Losvallende bloesjes of verhullende colberts à la Angela Merkel leiden de man minder af en verminderen het gegluur en het gekwijl.U schrijft dat u met uw kleedstijl geen enkele aanleiding geeft tot ongewenste mannelijke aandacht.

Voorbijgangers op straat of onbekende heren in publieke ruimtes kunt u hoe dan ook maar beter negeren. Als u niet naar hen kijkt, merkt u niet eens dat zij naar u kijken. Wanneer u met een man in gesprek bent, raad ik u aan om u niet van de wijs te laten brengen door een enkele steelse, naar beneden afdwalende blik, maar onverstoorbaar door te praten. Wanneer er schaamteloos openlijk naar uw borsten wordt gestaard, kunt u proberen de hypnose te doorbreken door met uw hand voor het gezicht van de man zwaaien, terwijl u zegt: 'Hallo? Ik woon hierboven, hoor!'

Beste Beatrijs
Mijn zoon van 15 jaar wil niet meer een heel weekend naar zijn vader (die op vijf minuten loopafstand woont).

'Sam' voelt zich daar door de aanwezigheid van zijn oudere stiefbroer van 17 en -zus van 13 het vijfde wiel aan de wagen. Hij wil wel op zondag overdag naar zijn vader of op een doordeweekse avond. Maar mijn ex en zijn vriendin hebben hem te verstaan gegeven dat hij óf het hele weekend komt (eens in de twee weken) óf niet. Sam heeft daarop gezegd: dan maar niet.

De afspraak was verder dat Sam met zijn vader plus aanhang op vakantie zou gaan, maar dat gaat niet door. In die tijd hebben mijn partner en ik ook onze vakantie gepland. Mijn ex heeft gezegd dat ik maar opvang voor die drie weken moet regelen en trekt zich nergens wat van aan. Praten met hem heeft weinig zin. Hij vindt dat Sam eerst zijn excuses moet aanbieden en de routine van het tweewekelijks weekendbezoek moet hervatten, voordat er verder gesproken kan worden over hoe het met de vakantie moet. Het zit me niet lekker dat ik nu allerlei dingen moet gaan organiseren, terwijl de problematiek in mijn beleving elders ligt. Hebt u nog tips voor mij?
Het komt altijd op mij neer!

Beste Het komt altijd op mij neer,
Uw ex stelt zich buitengewoon rigide op. Het is geen manier van doen om tegen je zoon te zeggen: of je komt eens in de twee weken een weekend of je komt helemaal niet. Een gescheiden vader zou hoe dan ook regelmatig persoonlijke tijd moeten spenderen aan zijn kind en hem niet altijd alleen maar tot stiefgezinverband veroordelen.
De kennelijk onwrikbare constructie van eens per twee weken een heel weekend wijst niet op een prettige vader-zoon-relatie. Ik kan uw zoon heel goed volgen dat hij er op die manier geen zin meer in heeft. Vijftien jaar is al een eind op weg naar de volwassenheid. Dan ben je geen kind meer dat zich willoos door ouders laat rondcommanderen. Afspraken voor contact moeten in goed overleg worden gemaakt en excuses eisen is volstrekt belachelijk.

Als de vader het laat afweten, dan moet u de vakantie maar opknappen. Uw zoon is nog te jong om ongesuperviseerd op vakantie te gaan of alleen thuis te blijven, dus er moet iets worden georganiseerd. Misschien is er een kamp, waar hij een weekje naar toe kan. En voor de rest moet hij maar met u en uw partner mee. Misschien kan hij een vriend meenemen voor de gezelligheid?

U kunt de kosten van uw zoons vakantie gewoon declareren bij de vader. Als er in het echtscheidingsconvenant staat dat de zomervakantie voor rekening van de vader komt, dan wordt hij geacht die te betalen, of Sam nu wel of niet de vakantie met z'n vader doorbrengt.

Ga niet klagen tegen Sam dat de verantwoordelijkheid over zijn vakantie nu op u als moeder neerkomt. Die jongen moet niet het gevoel krijgen dat hij als een hete aardappel tussen zijn vader en moeder heen en weer wordt geschoven. Overleg met hem wat hij leuk zou vinden en wat binnen een redelijk budget valt. Regel het, lever zo nodig privétijd in door hem mee te nemen op uw eigen vakantie en leg de rekening bij uw ex neer.

Beste Beatrijs,
Onze flat bestaat uit een zevental woningen.
Een echtpaar moet nu wegens gezondheidsproblemen naar een zorgwoning verhuizen. We vinden dat uiteraard verdrietig, temeer daar ze ook actief waren in onze vereniging van huiseigenaren. Een paar buren hebben het plan om een afscheidsfeestje voor het vertrekkende stel te organiseren. Ik vermoed dat ze daar geen prijs op stellen en heb voorgesteld eerst aan hen te vragen of ze dat wel willen. Maar nee, iedereen vindt dat het een verrassing moet zijn. Wat vindt u?
Surprise party

Beste Surprise party,
Veel mensen zijn helemaal niet dol op verrassingsfeestjes. Ze voelen zich overdonderd, hebben zich mentaal niet voorbereid, hebben de verkeerde kleren aan enzovoort. Hoe ouder mensen zijn bovendien, hoe meer ze de pest hebben aan verrassingen, ook al is alles nog zo goed bedoeld. Dit neemt niet weg dat het vertrekkende echtpaar een afscheidsfeestje best een leuk idee kan vinden. Zo'n bijeenkomst kan variëren van een uurtje koffie/ thee drinken met een taartje erbij tot een hele avond gezelligheid met drank, eten en muziek. Of een klein borreltje van 17 tot 18.30 uur. Juist omdat dit echtpaar in het middelpunt staat, is het belangrijk om met hen te overleggen waar hun voorkeur naar uitgaat. En als ze geen afscheid willen, moet er ook niets worden georganiseerd.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com. Het archief van deze rubriek is te vinden op www.beatrijs.comHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie