Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Langstudeerboete weer op de politieke agenda

Home

© ANP
Update

De HBO-raad zet de langstudeerboete 3 weken na het afschaffen ervan weer op de politieke agenda. Dat meldt De Telegraaf.

Voorzitter De Graaf heeft liever sancties voor eeuwige studenten dan een studielening die zo streng is dat ze kinderen van minima afschrikt. De raad was eerst tegen de boete, maar vreest dat er straks niet genoeg geld is voor aanvullende beurzen voor minima.

In de Eerst Kamer is geen meerderheid voor een leenstelsel en dat biedt ruimte. De Graaf wil die pakken door een mix van nieuw beleid. 'Waarbij we ook overjarig studeren moeten ontmoedigen.'

Liever boete
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ziet meer heil in een boete voor lang studerende studenten dan in het afschaffen van de basisbeurs. Dat meldde voorzitter Kai Heijneman donderdag. De bond deelt die mening met de HBO-raad.

'Alles is beter dan 13.000 euro studiefinanciering wegnemen van elke student nog voordat hij of zij begint', stelt Heijneman. De LSVb was eerder juist fel tegenstander van de langstudeerboete van 3000 euro voor studenten met meer dan een jaar studievertraging. 'We willen niet dat die ineens alsnog ingevoerd wordt, dat zou van de zotte zijn. Maar als er toch bezuinigd moet worden, dan liever bij bepaalde studenten tegen het einde van hun studie, dan bij iedereen vooraf.'

Deel dit artikel