Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Langstudeerboete mag worden opgelegd

home

Redactie

Het begin van de rechtszaak over de langstudeerboete, afgelopen mei. © ANP

De zogenoemde langstudeerboete mag blijven bestaan, zo oordeelde rechter Hans Hofhuis in Den Haag vandaag in een kort geding van studentenorganisatie ISO tegen de Nederlandse Staat. De rechter acht de boete niet in strijd met de wet, ISO werd op de meeste punten in het ongelijk gesteld. De langstudeerboete blokkeert de toegang tot onderwijs volgens de rechter niet.

Rechter Hofhuis oordeelde vandaag dat studenten van tevoren hadden kunnen zien aankomen dat het collegegeld verhoogd zou worden bij langer studeren. Wel geldt een uitzondering voor deeltijdstudenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven voor een studie die sowieso langer zou duren dan de voltijdvariant. Dat zou volgens de rechter namelijk betekenen dat zij, zonder dat ze langer doen over de studie, toch meer collegegeld moeten betalen. De staat moet daar een oplossing voor verzinnen. Zolang die er niet is, geldt de langstudeerboete niet voor deze groep.

De boete, die per 1 september zal worden ingevoerd, houdt in dat studenten vanaf komend collegejaar ruim 3000 euro extra gaan betalen als ze studievertraging oplopen. De studentenorganisaties die het kort geding aanspanden, zeiden na afloop te hopen dat politiek Den Haag na de verkiezingen de maatregel alsnog terugdraait.

De maatregel geldt voor alle studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens de bachelor- of masterstudie. De wet van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) is vorig jaar aangenomen, waarop de studenten een rechtszaak aanspanden. De rechtbank moet nu bepalen of de langstudeermaatregel juridisch juist is of niet.

De studenten spreken overigens consequent van een langstudeerboete; de staatssecretaris noemt het een langstudeermaatregel, hoewel hij zich wel een paar keer heeft versproken.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.