Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lab op wielen

Home

Sylvain Ephimenco

Er zullen heel wat Nederlandse schouders worden opgehaald na de nieuwe beschuldigingen van dopinggebruik tegen de zevenvoudige winnaar van de Tour de France Lance Armstrong. En er zullen genoeg Nederlandse sportjournalisten zijn die blijven vinden dat de Amerikaan Armstrong, hoe dan ook, een groot kampioen is. Dat hij meer dan vijfhonderd keer negatief op doping is getest. Dat de Amerikaanse justitie geen redenen vond om hem te vervolgen. Of dat doping door bijna iedere wielrenner wordt gebruikt. Of dat al die verboden substanties beter gelegaliseerd kunnen worden.

Natuurlijk zijn de nieuwe beschuldigingen vervelender, want afkomstig van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. En ze zijn ook veel beter gedocumenteerd. In de vijftien pagina's tellende brief van de Usada worden data, producten en getuigenissen genoemd. Het gaat hier om veertien jaar dopinggebruik dat Armstrong het onwaarschijnlijke aantal van zeven aaneengesloten Touroverwinningen zou hebben geschonken. Beter dan Anquetil, Hinault, Indurain en vooral kannibaal Eddy Merckx, die nooit de onmenselijke grens van vijf victories konden passeren. De Amerikaan zou vanaf het prille begin van zijn profcarrière groeihormonen, testosteron, anabole steroïden, epo en bloedtransfusies hebben gebruikt. Een waar laboratorium op wielen. En natuurlijk ontkent Armstrong.

Maar er is een andere dimensie die deze zaak bijzonder maakt. In oktober 1996 werd bij Armstrong teelbalkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar longen en hersenen. De wielrenner ging bijna dood, maar herstelde en werd uiteindelijk een groot kampioen. Hij liet zich tijdens zijn chemotherapie fotograferen en maakte van zijn strijd tegen kanker een publicitair huismerk en zijn levensdoel. De door hem opgerichte Lance Armstrong Foundation ondersteunt kankerslachtoffers en kankeronderzoek. In 2004 werden de gele anti-kanker-Livestrong-bandjes in samenwerking met Nike ontwikkeld en op de markt gebracht. Een wereldsucces.

De verboden producten die Armstrong volgens de Usada heeft gebruikt, werpen een ander licht op zijn strijd tegen zijn ziekte. Het gebruik van anabole steroïden tast het immuunsysteem aan en kan op termijn kanker tot gevolg hebben. Dit heeft onderzoek van Australische wetenschappers aangetoond, waarbij 24 atleten vrijwillig anabole steroïden kregen toegediend. Na minder dan zes weken was hun immuunsysteem met 20 procent afgenomen. Testosteron? Bij het toedienen ervan is bij mannen de kans op prostaatkanker veel groter en bij vrouwen op borstkanker. Wat groeihormoon betreft: dierproeven hebben aangetoond dat dit kanker bevordert omdat het de groei van alle cellen stimuleert, inclusief slapende kankercellen. Epo? Dit leek aanvankelijk een prima middel tegen bloedarmoede. Maar nu blijkt dat epo een hoger sterfterisico inhoudt en de groei van sommige kwaadaardige tumoren kan veroorzaken.

Als je dit weet en als de beschuldigen kloppen lijkt het of Armstrong jarenlang in zijn eentje als een kankerverwekkende karavaan in het peloton heeft gefietst. Het bedrog van de strijder tegen kanker zou dan niet alleen sportief zijn, maar in nog hogere mate ook moreel.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie