Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Laatste olietrein uit Schoonebeek

Home

SCHOONEBEEK (ANP) - De karakteristieke ja-knikkers staan stil. In Schoonebeek is gisterochtend de allerlaatste olietrein uit die plaats vertrokken. Daarmee is een definitief einde gekomen aan vijftig jaar oliewinning in het Drentse dorp.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) stopt met het winnen van olie op dit grootste olieveld op het vasteland van West-Europa. Het besluit houdt verband met technische beperkingen. Het blijkt niet mogelijk olie verder op te pompen. De laatste jaren kwam er steeds meer water en minder olie naar boven.

Er is wel geëxperimenteerd met alternatieve win-methodes, maar totnutoe leverde dat niets op. Afgelopen halfjaar is nog een experiment gehouden met twee horizontale putten. Maar deze winmethode leverde meer water dan olie, en werd daarom afgeblazen.

Driekwart blijft zitten

Het olieveld in Schoonebeek werd in 1943 ontdekt. Twee jaar later begon de winning.

Het gaat om een enorm groot veld, waarvan nog slechts een kwart van de brandstof is gewonnen. Van de 165 miljoen kubieke meter fossiele brandstof in het Schoonebeek-veld is nu zo'n 40 miljoen daadwerkelijk naar boven gebracht.

Om de olie te kunnen winnen zijn bijna 600 putten geslagen op enkele honderden verschillende locaties.

Tijdens de gloriedagen van Schoonebeek, aan het eind van de jaren vijftig, waren er zo'n 300 ja-knikkers in gebruik. Die zijn intussen op één na allemaal verdwenen.

Omdat de installaties zo lang het landschap hebben gedomineerd, kostte het het gemeentebestuur van Schoonebeek veel moeite afscheid te nemen van de ja-knikkers. Daarom staat nu een ja-knikker in het centrum als herinnering aan de afgelopen periode.

De NAM sluit niet uit dat het olieveld ooit weer in productie zal worden genomen. Daarvoor moeten dan wel geheel nieuwe technieken zijn ontwikkeld om de olie uit de grond te kunnen halen.

Deel dit artikel