Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kwart van Top 600 Amsterdamse jonge criminelen zit vast

Home

Justitiële jeugdinrichting aan de Transformatorweg in Amsterdam. Archieffoto. © ANP
Update

Pakweg een kwart van de 600 ergste jonge criminelen van Amsterdam zit op dit moment vast. Om precies te zijn: 161. Dat staat in een brief die de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan onlangs naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Een jaar geleden begon Amsterdam met de zogeheten 'Top 600-aanpak'. Die richt zich op de 600 grootste veelplegers van de stad. Het zijn voornamelijk jonge mannen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de misdrijven in Amsterdam. De aanpak bestaat uit een lik-op-stukbeleid, maar ook uit zorg.

Sinds het begin van de aanpak heeft ongeveer twee derde van de personen uit de 'Top 600' vastgezeten. Alles bij elkaar heeft de politie 938 keer iemand uit de lijst aangehouden (sommige personen werden meerdere malen aangehouden). Het ging hierbij onder meer om 51 straatroven, 47 woninginbraken, 12 overvallen en 10 gevallen van zware mishandeling. In 25 procent hield de politie iemand aan vanwege een overtreding.

Reclassering
De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de voorgeschiedenis van 140 personen uit de 'Top 600'. Daaruit blijkt dat ze in het verleden vrijwel allemaal langdurig zorg of begeleiding hebben gekregen. Dat had echter weinig effect. Zo hield 80 procent zich niet aan de afspraken met de reclassering.

Volgens een gemeentewoordvoerder vormen deze cijfers een van de redenen om met de 'Top 600-aanpak' te komen. Een van de pijlers van die aanpak is ook zorg, maar de gemeente en de andere betrokken instanties pakken het nu anders aan. Voorheen was veel van de aangeboden hulp vrijwillig, maar dat is nu niet meer het geval.

Hulpverlening verplichten
Het Openbaar Ministerie vraagt nu aan de rechter om de jonge criminelen te verplichten hulpverlening te accepteren. Zo kan de rechter bijvoorbeeld een voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen met als voorwaarde dat iemand zich laat helpen om van zijn drugsverslaving af te komen. Dat werkt volgens Van der Laan ook: in 17 procent van de vonnissen legt de rechter dit soort bijzondere voorwaarden op. Landelijk is dat 8 procent.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie