Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kwart van mbo- scholieren heeft hoge schuld

Home

Dorien Pels

© anp

Mbo-scholieren steken zich in steeds hogere schulden. Een kwart van de uitwonende mbo-studenten heeft een gemiddelde schuld van 2450 euro. In 2005 was dat nog zo'n 1750 euro. Daarbij gaat het om leningen voor fun-uitgaven, stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat onderzoek deed.

"Deze groep heeft vaste lasten als  huur en internet. Het is niet makkelijk om zo'n bedrag in te halen. Als ze  klaar zijn met hun studie gaan ze  waarschijnlijk niet meteen heel  goed verdienen. Ze beginnen hun  loopbaan met een achterstand", zegt  Annemarie Koop van het Nibud.

Onder thuiswonende leerlingen  die een middelbare beroepsopleiding doen heeft 15 procent een gemiddelde schuld van bijna 700 euro.  Tezamen is dat een grote groep,  65.000 mbo'ers met schulden. Vergeleken met tien jaar geleden geven ze  meer geld uit aan vakantie en vrije  tijd en minder aan alcohol en roken.

De groep met de hoogste schuld  volgt een leer-werktraject en krijgt  een bescheiden salaris bij de werkgever waar hij of zij in opleiding is. Die  groep heeft geen recht op studiefinanciering. Mbo'ers die meer dagen  naar school gaan, hebben dat wel. Zij  kunnen ook lenen bij de IB-Groep, de  overheidsinstantie die studieleningen uitkeert. Acht procent zegt zo'n  studieschuld te hebben. Werkende  mbo'ers hebben hun schuld het  vaakst bij de bank. Als ze jonger zijn en thuis wonen, lenen ze meestal van hun ouders.

Mbo-leerlingen zouden hun schulden kunnen verlichten als ze gebruikmaken van mogelijkheden tot  belastingteruggaaf. Een kwart weet  niet dat dit kan. Als ze 18-plus zijn  kunnen ze bovendien zorgtoeslag  krijgen, een tegemoetkoming in de  ziektekostenverzekering. Slechts 40  procent doet dit. Dit betekent dat  145.000 mbo'ers maximaal zo'n 800  euro per persoon laten liggen, rekende het Nibud uit.

De thuiswonende leerling heeft  442 euro per maand te besteden, de  uitwonende student 845 euro. De ouders geven hun kind op kamers gemiddeld 242 euro steun.

Lees verder na de advertentie

’Het is heel makkelijk om geld te lenen’ Simone de Jong (21), management en ondernemen: „Het is heel makkelijk om je lening te verhogen, op internet kun je dat in een minuut regelen. Ik begon met 100 euro en leen inmiddels 500 euro per maand. Mijn lening is zo hoog geworden omdat ik een luxe levensstijl heb ontwikkeld. Vóór mijn opleiding heb ik een jaar lang fulltime gewerkt. Toen gaf ik mijn salaris uit zodra ik een dag vrij had. Die houding is moeilijk om te veranderen nu ik minder te besteden heb. Ik houd heel erg van lunchen met vriendinnen, ’s avonds lekker uit eten en uitgaan. Hoe hoog mijn schuld is weet ik niet, maar ik heb er wel spijt van dat ik zo veel leen. Ik ben er niet trots op.” De naam Simone de Jong is om privacyredenen gefingeerd.
’Ik ben twintig jaar aan het afbetalen’ Mehdi Slaby (22), toerisme: „Iedere keer als ik een brief van de IB-Groep krijg, vraag ik me af hoe ik mijn studieleningen ooit ga terugbetalen. Ik heb ruim vier jaar maximaal geleend en nu heb ik een schuld van 20.000 euro. Mijn ouders konden mijn collegegeld niet betalen, dus ik moest wel bijlenen. Tijdens mijn stages kwam ik in contact met studenten van het hbo en de universiteit. Zij maakten zich geen zorgen om studieschuld, met hun salaris konden ze het makkelijk aflossen. Ik kreeg te laat in de gaten dat je met een mbo-diploma veel minder verdient. Waarschijnlijk ben ik twintig jaar bezig met terugbetalen. Bijna niemand weet dat je belasting terug kan vragen. Ik moet er maar achteraan gaan, want ik heb veel gewerkt.”
’Dom om op deze leeftijd al te lenen’ Jurjen Kieft (18), hotelmanagement: „De enige schuld die ik heb, is 12 euro bij een vriend. Ik werk ieder jaar vijf maanden fulltime in de jachthaven. Wat ik daarmee verdien is genoeg om het hele jaar mee rond te komen. Als ik in de laatste maand toch nog geld tekort heb, leen ik van mijn moeder. Dat geef ik terug zodra mijn eerste salaris weer binnen is. Ik geef al mijn geld uit aan alcohol en kleren. Mijn moeder vind het niet erg om me daarvoor geld te lenen, als ik er zelf maar voor werk. Ik vind het dom om extra studiefinanciering te lenen. Als je op deze leeftijd al leent, raak je daaraan gewend. Je leert niet dat je altijd iets moet doen voor je geld.”
 

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie