Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kunstwerken in oude vergaderzaal vindt niet iedereen even mooi

Home

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - “Wie dit niet mooi vindt, is gek!” zegt ir. E. Nusselder. Hij reageert daarmee op de Tweede-Kamerleden en fractiemedewerkers die dezer dagen hun walging uiten over de kunstwerken in de gerestaureerde Oude Zaal van de Kamer.

Nusselder, medewerker bij het bureau van de Rijksbouwmeester, werkte als kenner van 18e-eeuwse monumenten mee aan de restauratie van de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vooral de indigo-blauwe lichtornamenten met hun bijzondere geometrische vorm ondervonden felle kritiek bij Kamerleden en medewerkers. “Het lijkt wel het apenverblijf in Artis”, meende een verbolgen medewerker van de SGP-fractie.

VVD'er Jos van Rey kan er met zijn verstand niet bij, dat er meer dan een ton is uitgetrokken voor een kunstwerk. “Als het bedoeld is om te choqueren, is dat gelukt. Van mij hadden er ook gewone lampen mogen hangen. Ik vind het aan de bevolking niet uit te leggen dat de overheid zoveel geld uitgeeft, terwijl ze aan de andere kant bezuinigt op uitkeringen van oud-mijnwerkers.”

Fractiegenoot en voorzitter van de bouwbegeleidingscommissie van de Kamer, Broos van Erp, vindt het standpunt van Van Rey weinig liberaal. “Iedereen mag het lelijk vinden. Maar niemand mag een ander belemmeren het wèl mooi te vinden. Zeker liberalen niet. Je kunt met de ogen van vandaag de kunst van morgen niet beoordelen.”

De omstreden kunstenaar, Jan van den Dobbelsteen, reageert laconiek. “De kritiek verbaast mij nauwelijks. Kunstwerken roepen wel vaker reacties op.” Bij de opening destijds van het nieuwe Kamergebouw verzette de Kamer zich hevig tegen het kunstwerk van de Griekse kunstenaar Kounellis. Het door oud-minister D'Ancona geschonken beeld van steenkool, ijzer en staal, werd niet geaccepteerd.

Architect Pi de Bruin, verantwoordelijk voor de nieuwbouw en de restauratie van de Tweede Kamer, verdedigt de ontwerpen met verve: “Het is een groots produkt!”

Rijksbouwmeester ir. W. Patijn wijst op het kleurrijke tapijt dat deel uitmaakt van het werk van Van den Dobbelsteen. “Het lijkt niet enkel op een Hollands bollenveld, maar is ook een symbool voor de veelkleurigheid van de Nederlandse democratie.”

Deel dit artikel