Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kunsthal toont collectie sinterklaaspapier

Home

ROTTERDAM (ANP) - De meeste Nederlandse gezinnen zijn tegen 5 december met schaar, plakband en papier in de weer om hun sinterklaascadeaus leuk te verpakken. Dat het inpakpapier aan modegrillen onderhevig is, is vanaf zaterdag in de Kunsthal in Rotterdam te zien.

Daar toont cadeaupapierverzamelaar Madelein Duijvestijn haar collectie. Duijvestijn heeft ruim tweehonderd verschillende soorten sinterklaaspapier, vanaf 1920 tot heden. Het papier, met af en toe sporen van plakband of een naam, is zorgvuldig bewaard. In de stukken papier zat ooit daadwerkelijk een presentje.

Niet alleen de kleuren en het soort papier, ook het ontwerp veranderde in de loop van de jaren. Op sinterklaaspapier uit de jaren zestig is bijvoorbeeld de televisieantenne op het dak van veel huizen afgebeeld. Ook de positie van Zwarte Piet is terug te vinden op het inpakpapier. Was Piet aanvankelijk een onderdanig figuur, later zijn de rollen omgedraaid als Sinterklaas naast Piet te paard is afgebeeld. Volgens de Kunsthal is het sinterklaaspapier een rijke bron voor onderzoek naar volkscultuur.

De tentoonstelling is tot en met 10 december te zien. Op 1 december is er in de Kunsthal een ruilbeurs voor verzamelaars van sinterklaaspapier.

Deel dit artikel