Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kunstenares eerste Haagse nachtburgemeester

Home

BIJDRAGE: PETER SIERKSMA; HANS SCHMIT

Enkele uren nadat burgemeester Ad Havermans in het atrium van het stadhuis afscheid van de Haagse burgerij had genomen (hij vertrekt na elf jaar in de residentie naar de Rekenkamer), is gisteravond op het aangrenzende Spuiplein de eerste nachtburgemeester van de stad ingehuldigd. De uitslag van de afgelopen week gehouden verkiezing is zonder meer een enorme verrassing.

Winnaar werd beeldend kunstenaar Yolande Weerdenburg, die zich pas een week geleden kandidaat stelde. Zij kreeg ruim dertig procent van de 4200 stemmen die rechtstreeks door de kandidaten zijn verzameld en die via stembussen in cafés, interactief (tv en Internet) en via een telefonische enquête zijn uitgebracht.

Weerdenburg is erin geslaagd in korte tijd een legertje activisten op de been te brengen die een sterke lobby hebben gevoerd. Met de overige kandidaten wil zij een 'avondraad' vormen, die zich buigt over cultureel en uitgaand Den Haag. Zij wil als eerste een graffiti-wedstrijd houden; de sponsoring én de vergunning zegt ze, voortvarend als ze is, al rond te hebben.

Haar beleidsplan voor het komend jaar bestaat uit zeven kernpunten: zee ('s nachts duiken), strand (veilig overnachten, vuren ontsteken), bossen (nachtdierentuin in het Haagse Bos), vijvers (gondels en een Italiaans restaurant in de Hofvijver), water (gedempte grachten openen, nachtelijke zwembaden), lucht (het bekijken van de sterrenhemel) en mensen (leren feestvieren). Opmerkelijk detail: het instellen van rookvrije cafés.

Deel dit artikel