Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kroes: uitspraken zijn verkeerd geïnterpreteerd

Home

ANP/Redactie

De uitspraken van Europees Commissaris Neelie Kroes over een Grieks vertrek uit de eurozone zijn verkeerd geïnterpreteerd. Dat heeft de eurocommissaris zelf tijdens de wekelijkse vergadering van het dagelijks bestuur van de Europese Unie vandaag gezegd, zo meldde een woordvoerder van de commissie.

Kroes stelde in een gisteren gepubliceerd interview met De Volkskrant dat een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone niet zal leiden tot het ineenstorten van de monetaire unie. 'Er wordt steeds gezegd: als je een land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar'.

Tijdens de commissievergadering sprak Kroes haar steun uit voor de lijn van de Europese Commissie, aldus de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er binnen de commissie geen tegenstellingen zijn over het te voeren beleid met betrekking tot de schuldencrisis en Griekenland. Het met schulden overladen land is en blijft in de eurozone, aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Autorisatie
Kroes heeft de tekst van het interview voor publicatie geautoriseerd. Aan Bruno Waterfield, correspondent in Brussel voor de Britse krant The Daily Telegraph, tweette zij vanmiddag: 'Let's be clear. Volkskrant did not misinterpret me, others who didn't read full interview may have. Important distinction.'

 Met haar uitspraken slechtte Kroes het laatste taboe in Brussel. Als Griekenland de eurozone verlaat, zou dat geen grote gevolgen hebben voor de andere eurolanden, meende de eurocommissaris. Wel gaf ze aan dat ze liever zou zien dat de Grieken bij de euro zouden blijven.

Het Nederlandse kabinet liet gisteren weten de visie die Kroes in het interview uitsprak te onderschrijven. Ook eurosceptische partijen als de SP en de PVV reageerden verheugd op de uitspraken van Kroes.

Reactie op Twitter
Kroes reageerde vandaag via Twitter zelf op de ontstane commotie, want haar mening geeft niet het actuele standpunt van de commissie weer. Zij twitterde dat de Volkskrant haar woorden correct heeft weergegeven. 'Om duidelijk te zijn: Volkskrant heeft mij niet verkeerd begrepen, anderen die het interview niet volledig hebben gelezen, mogelijk wel. Een belangrijk onderscheid', zo luidde de tweet.

Tijdens de commissievergadering sprak Kroes haar steun uit voor de lijn van de Europese Commissie, aldus de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er binnen de commissie geen tegenstellingen zijn over het te voeren beleid met betrekking tot de schuldencrisis en Griekenland. Het met schulden overladen land is en blijft in de eurozone, aldus het dagelijks bestuur van de EU.Lees verder na de advertentie
Eurocommissaris Neelie Kroes © epa
Europees Commissaris Neelie Kroes vorige week tijdens een veiligheidsconferentie in München © getty

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie