Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kroes schond gedragscode Europese Unie

Home

Onze verslaggevers

Europees commissaris Neelie Kroes in 2013. © ANP

Neelie Kroes was gedurende haar termijn als eurocommissaris van mededinging in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad. Ze heeft die functie ondanks de Brusselse verplichting daartoe nooit gemeld bij de Europese Commissie.

Kroes staat genoemd als bestuurder ('director') van Mint Holdings Ltd., een bedrijf dat in 2000 is gevestigd op de Bahama's. Dat zij betrokken was bij dit bedrijf was tot nu toe niet bekend. Volgens documenten die in het bezit zijn van Süddeutsche Zeitung en het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ was zij bestuurder van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009. Zo'n 1,3 miljoen documenten uit het bedrijvenregister van de Bahama's worden vandaag openbaar onder de naam BahamaLeaks.

Kroes was naar eigen zeggen niet-uitvoerend bestuurder ('non-executive director') en zou strategisch advies geven aan Mint Holdings, dat voor zes miljard dollar delen van de Amerikaanse energiegigant Enron wilde overnemen. Deze overname ketste af in de zomer van 2000. Mede-bestuurders van Mint Holdings zijn Arabische ondernemers, onder wie Amin Badr-El-Din van Badr Investments. Kroes staat in het register vermeld als director, net als deze andere bestuurders.

Administratieve fout
Neelie Kroes zegt nooit aandelen in Mint Holdings te hebben gehad en er bij aanvang van haar eerste termijn als eurocommissaris in 2004 van uit te zijn gegaan dat zij al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama's. Zij stelt dat dit door een administratieve fout pas in 2009 is gebeurd. Omdat Mint Holdings volgens haar nooit operationeel is geworden, heeft zij de bestuursfunctie nimmer gemeld.

Volgens de gedragscode voor eurocommissarissen moeten zij echter bij aanvang van hun termijn niet alleen afstand doen van alle bestuursfuncties, maar ook alle bezoldigde en onbezoldigde bestuursfuncties en belangen in de voorafgaande tien jaar melden in een openbaar register. In 2004 ontstond in dat verband al veel discussie over de banden van Kroes met het bedrijfsleven. Terwijl ze voor haar aantreden gesprekken voerde in het Europees Parlement bleek dat zij een adviesfunctie bij het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin niet had opgegeven, omdat dit volgens haar een eenmalig project was en geen structurele functie.

Formeel in overtreding
In een reactie aan FD en Trouw erkent Kroes dat zij formeel in overtreding is met de gedragscode voor eurocommissarissen toen zij de functie bij Mint Holdings niet meldde. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, na vragen van deze krant hierover ingelicht. De Commissie bevestigt dat, maar wil niet op de kwestie reageren. Kroes zegt de volledige verantwoordelijkheid voor de overtredingen te nemen en de gevolgen ervan te accepteren.

Neelie Kroes en Amin Badr-El-Din kennen elkaar al vanaf 1994. Kroes was in dat jaar het gezicht van Netherlands Marine Consortium, een groep Nederlandse bedrijven die zes fregatten probeerde te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Badr-El-Din was toen een van haar gesprekspartners. Zij zijn sindsdien bevriend.

Deel dit artikel