Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kroes legt Microsoft recordboete op

Home

Nienke Schipper

Eurocommissaris Kroes (mededinging) legt Microsoft een boete op van 899 miljoen euro wegens verstoring van de marktwerking. Het gaat om de hoogste boete die Brussel ooit aan een bedrijf heeft opgelegd.

“Ik doe dit echt niet voor mijn plezier”, zei Kroes. “Het gaat mij om keuzevrijheid voor de consument, meer innovatie en meer kwaliteit.” De zaak waar het om draait is inmiddels afgedaan, maar er lopen al nieuwe onderzoeken naar marktbederf door het Amerikaanse softwareconcern.

Microsoft voldeed tot oktober 2007 niet aan de Europese regels. Het bedrijf berekende concurrenten veel te veel geld voor informatie die ze nodig hadden om hun producten te laten samenwerken met software van Microsoft voor groepsservers, grote computers voor zakelijk gebruik.

Het Amerikaanse concern heeft een dominante positie op die markt, dus de concurrenten konden niet om Microsoft heen. “Miljoenen bedrijven en overheden ter wereld zijn hierdoor geschaad”, aldus Kroes.

Ook al verlaagde Microsoft de tarieven, volgens Brussel was dat nog niet voldoende. Pas sinds oktober vorig jaar verschaft het concern de concurrentie voldoende informatie tegen redelijke prijzen.

In de tussentijd kon Microsoft zijn marktpositie met oneigenlijke middelen in stand houden. De boete is gebaseerd op de extra omzet die het concern zo heeft kunnen behalen. Volgens Kroes had de boete nog hoger kunnen zijn, tot wel 1,5 miljard euro. “Maar wij zijn redelijk. We verwachten dat Microsoft dat ook is.”

Microsoft, dat circa een miljard euro winst per maand maakt, liet direct weten dat de boete betrekking heeft op een zaak die is afgehandeld. Het concern zegt nu andere principes te hanteren, die meer openheid garanderen.

”Talk is cheap (praten is goedkoop, red.)”, was Kroes’ reactie. “De regels ontduiken is duur. Wij willen nakoming van de regels zien.”

In de afgelopen vier jaar heeft Brussel Microsoft drie boetes opgelegd, voor een totaalbedrag van bijna 1,7 miljard euro. In september vorig jaar bevestige de hoogste Europese rechter een eerdere boete van een half miljard euro.

Sinds 1 januari lopen er nieuwe onderzoeken van de Europese Commissie naar marktbederf door Microsoft. Daarbij gaat het onder meer om de dominante positie van het programma Office. Kroes wilde gisteren geen uitspraken doen over de resultaten van dat onderzoek.

persverklaring Europese Commissie

Deel dit artikel