Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kritiek thuisfront op waaghalzerij van zendelingen

Home

Van onze redactie buitenland

Park Eun-jo verontschuldigde zich gisteren omstandig tijdens een bijeenkomst met de Koreaanse pers.

„Het spijt ons dat we problemen hebben veroorzaakt. Maar er bestaat een misvatting over onze werkzaamheden. Die zijn niet bedoeld als zendingswerk”, aldus de Zuid-Koreaanse dominee van de presbyteriaanse Saemmul Gemeenschapskerk in Bundang, ten zuiden van Seoul.

Met zijn woorden probeerde Park te weerleggen dat de 23 gegijzelde leden van zijn kerkgenootschap, onder wie achttien verpleegsters, onder valse voorwendselen Afghanistan waren binnengekomen, met als eigenlijk doel missiewerk te verrichten. Ze waren er, aldus Park, slechts om medische hulp te verlenen in het door oorlog geteisterde land.

Dat er christelijke Zuid-Koreanen in landen als Afghanistan rondlopen is allerminst verwonderlijk. Na de Verenigde Staten geldt Zuid-Korea als het land met de meeste zendelingen in alle uithoeken van de wereld. Volgens de Korea World Missions Association hadden alleen al Zuid-Korea’s protestantse kerken het afgelopen jaar 16.616 zendelingen in 173 landen.

Zuid-Koreaanse kranten vragen zich nu openlijk af waarom die kerken hun vrijwilligers naar risicovolle gebieden blijven sturen, waarbij zij waarschuwingen van het ministerie van buitenlandse zaken hebben genegeerd. In augustus vorig jaar moest Kaboel al zo’n 700 Zuid-Koreanen uitzetten die naar de Afghaanse hoofdstad – maar ook naar Kandahar, midden in talibangebied – waren getrokken om er een vredesmars te houden.

„Religieuze groepen moeten zich realiseren dat gevaarlijk zendings- en vrijwilligerswerk in islamitische landen als Afghanistan niet alleen de nationale doelstellingen van Zuid-Korea schaadt, maar ook enorme spanningen bij andere Koreanen veroorzaakt”, schreef gisteren de boze commentator van de krant Chosun Ilbo.

De Saemmul-kerk die haar leden naar Afghanistan uitzond, staat nog bekend als gematigd. Ze doet inderdaad voornamelijk medisch en humanitair werk in het buitenland. Maar andere protestantse kerken wedijveren met elkaar in het sturen van zendelingen en vrijwilligers naar gevaarlijke gebieden. Hoe meer zij er uitzenden, des te sterker is kennelijk het geloof van de leden.

„Ik heb nergens dit soort geloofsijver gezien”, zegt Song Jae-ryong van de Kyung Hee-universiteit in Seoul. „Koreaanse kerken hangen vaak het idee van agressieve modernisering aan”, aldus de professor in religie en sociologie. „Uiterlijk vertoon, zoals hoeveel aanhangers telt onze kerk, hoeveel hebben we gecollecteerd en hoe groot is ons kerkgebouw, wordt als belangrijk gezien. Men kan moeilijk ontkennen dat die neiging een verklaring is voor de agressieve zendingsdrang van de missionarissen in het buitenland.”

Deel dit artikel