Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kritiek op situatie illegale immigranten in Nederland

Home

redactie

Bedden in de IJsselhallen in Zwolle waar een groep asielzoekers wordt opgevangen. © ANP

Illegale immigranten in Nederland bevinden zich in een juridisch niemandsland. Deze situatie moet dringend worden aangepakt. Dat zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa vandaag.

Muiznieks pleit voor een humane benadering en een aanpak in overeenstemming met de mensenrechten. Waar terugkeer onmogelijk of bijzonder moeilijk is, moet de betrokken persoon in Nederland kunnen blijven, aldus de Hoge Commissaris.

Een deel van de illegale immigranten belandt in armoede op straat of in kampen, als ze er niet in slagen toegang te krijgen tot de bestaande noodopvang. Muiznieks spreekt over een punt van zorg, omdat 'iedereen, ongeacht de verblijfsstatus, het recht heeft op een toereikende levensstandaard, inclusief voeding, kleding en onderdak.'

Kinderpardon
De commissaris, die in mei Nederland bezocht, is verheugd over de stappen die zijn genomen om verblijfsvergunningen te verlenen aan bepaalde immigranten die niet kunnen worden teruggestuurd. Hij begroet ook het zogenoemde kinderpardon voor jonge asielzoekers van wie de aanvraag werd afgewezen, maar die al een bepaalde tijd in Nederland leven. De commissaris vindt wel dat de Nederlandse autoriteiten de toegang tot deze regelingen makkelijker zou moeten maken.

Lees verder na de advertentie
Waar terugkeer onmogelijk of bijzonder moeilijk is, moet de betrokken persoon in Nederland kunnen blijven


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Waar terugkeer onmogelijk of bijzonder moeilijk is, moet de betrokken persoon in Nederland kunnen blijven