Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kritiek op rol voorzitter in Kamerdebat

Home

Van onze redactie politiek

De nieuwe Kamervoorzitter Verbeet ligt onder vuur vanwege haar optreden donderdag in het Kamerdebat over de dubbele nationaliteiten.

CDA-Kamerlid Sterk en VVD- Kamerlid Teeven noemen haar regie van het debat, waarin PVV-Kamerlid Fritsma de dubbele nationaliteiten van politici ter discussie stelde, ’weinig gelukkig’. „Het waren verkeerde interventies van de voorzitter. Wij moeten in de Kamer zonder last of ruggespraak kunnen debatteren over alle onderwerpen. Zij blokkeerde dit debat. Ik ben daar niet tevreden over”, zegt Sterk, die de actie van Fritsma overigens sterk afwijst.

Teeven: „Voor mij had die schorsing niet gehoeven en ook niet het voorlezen van de eed. Ik was het totaal niet eens met Fritsma maar ik wilde wel het debat met hem aangaan. Zij kapte dat af. Voorzitter Verbeet moet oppassen dat ze niet teveel op de linkse stoel gaat zitten. Je moet je niet door emoties laten leiden”, vindt de VVD’er.

SP-Kamerlid De Wit had helemaal geen moeite met haar leiding van het debat. „Ze heeft het goed gedaan. Ze kapte af toen de argumenten zich begonnen te herhalen.” Haar partijgenoot en Kamerlid Dijsselbloem: „Ze improviseerde goed. Het blijft altijd een dilemma hoe je moet reageren op dit soort dingen.”

De Kamervoorzitter liet zich tijdens het Kamerdebat over de dubbele nationaliteit nadrukkelijk gelden. Met nauwelijks verhulde woede zette zij Kamerlid Fritsma op zijn plek.

Hij vond dat politici met twee nationaliteiten dubbele loyaliteiten hebben, soms met ’twee petten op’ praten en ’schaamteloos’ een buitenlandse visie kunnen verdedigen, zoals volgens hem was gebleken in de Armeense kwestie.

De voorzitter vond dat de integriteit van parlementariërs met twee paspoorten werd aangetast. Zij hebben een eed van trouw afgelegd. Aan hun loyaliteit mag daarom niet getwijfeld worden, vond zij. Zij kapte hem af, schorste de vergadering en sprak met Fritsma.

Op verzoek van de griffier wijzigde hij zijn motie, waarin hij onder andere bepleitte dat mensen met twee nationaliteiten geen lid kunnen worden van het nieuwe kabinet-Balkenende. Dit werd geschrapt, omdat het buiten de orde van het Kamerdebat was.

Deel dit artikel