Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kritiek op Prozac voor kinderen

Home

Joop Bouma

Volgens een nieuwe behandelrichtlijn mogen depressieve kinderen Prozac slikken. Ondanks bewijs dat het aanzet tot zelfmoordgedachten.

Bij kinderen en adolescenten met matig ernstige óf ernstige depressie kan Prozac (fluoxetine) worden voorgeschreven. Dit staat in de behandelrichtlijn Addendum Depressie bij Jeugd, die binnenkort verschijnt.

Het advies verbaast dr. Dick Bijl, arts/epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, een maandblad dat onafhankelijke informatie geeft over medicijnen. „Het advies stelt dat is aangetoond dat fluoxetine helpt. Maar van de drie onderzoeken hebben twee geen positieve uitkomsten voor Prozac. De uitkomst van het derde onderzoek is twijfelachtig. Je kunt met dezelfde gegevens ook tot de conclusie komen dat Prozac níet moet worden voorgeschreven aan kinderen.”

Het middel van fabrikant Eli Lilly kwam enkele jaren geleden in opspraak omdat jeugdige patiënten vaker suïcidale gedachten hadden als ze Prozac slikten. Toch werd het middel in 2006 ook in Nederland officieel geregistreerd bij de behandeling van depressie bij kinderen. De Nederlandse geneesmiddelenautoriteit CGB maakte wel een belangrijk voorbehoud. Artsen werd geadviseerd terughoudend te zijn bij het voorschrijven.

In 2007 slikten in Nederland 346 kinderen tussen 5 en 14 jaar Prozac. Volgens Bijl is er sinds 2004 geen vergelijkend geneesmiddelenonderzoek meer gepubliceerd. „Er is al jaren een controverse. Het is niet aangetoond dat Prozac werkzaam is bij kinderen, mede doordat de studies ernstige methodologische tekortkomingen hebben.” De Nijmeegse hoogleraar kinderpsychiatrie dr. Jan Buitelaar is voorzitter van de werkgroep die de richtlijn opstelde. Hij kent de kritiek. „Maar fluoxetine is het beste dat we hebben, al is het niet het ideale middel.”

Lees verder na de advertentie
(Mark Kohn)

Deel dit artikel