Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Krijgt ABN Amro de geest weer terug in de fles?

Home

Jan Kleinnijenhuis

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. © ANP

Na ruim een week van politieke en maatschappelijke ophef gaat ABN Amro alsnog door de knieën. De top van de bank liet gistermiddag weten af te zien van de salarisverhoging van 100.000 euro die zij over 2014 had gekregen. Maar het is de vraag of het gebaar genoeg is om de geest weer terug in de fles te krijgen. De staatsbank staat volop in de schijnwerpers, terwijl het juist rustig wilde toewerken aan de zo gewenste beursgang.

In een verklaring laten de zes leden van de raad van bestuur van ABN Amro - topman Zalm had eerder al afgezien van zijn loonsverhoging - weten dat de bank in hun ogen teveel lijdt onder de discussie over hun beloning. "Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan. De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN Amro."

Belangrijke bijdrage
Het gebaar van de banktop is in politiek Den Haag met instemming onthaald. "Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN Amro. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank", zei minister Dijsselbloem van financiën. Die blies vrijdag te elfder ure de langverwachte beursgang van de bank af, omdat er te veel onrust rond de bank heerst. "Goed dat de ABN-top dit doet", zegt Wouter Koolmees (D66). De PvdA spreekt van 'een noodzakelijk besluit', terwijl VVD-Kamerlid Aukje de Vries constateert dat ABN Amro "heeft geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij".

Toch is het de vraag of de kou tussen de bank en de politiek uit de lucht is nu de loonsverhoging niet doorgaat. "Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten", stelt Jesse Klaver van GroenLinks.

Uit de verklaring van de bestuursleden wordt echter duidelijk dat zij nog steeds van mening zijn dat de loonsverhoging terecht was. "De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot stand gekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer", zo schrijven de bestuursleden. "Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voor gaan."

'Gepast'
Vrijdag werd al duidelijk dat ook de raad van commissarissen van de bank, verantwoordelijk voor beloningsbesluiten voor het bestuur, achter zijn beslissing blijft staan. In een uitgelekte verklaring aan het personeel staat dat de beloning 'gepast en redelijk in vergelijking met andere banken en andere vergelijkbare bedrijven' is.

Lees verder na de advertentie
Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze sa­la­ris­ver­ho­ging fout zaten

Jesse Klaver, GroenLinks

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem over de kwestie. De SP dringt, samen met CDA en GroenLinks, aan op een hoorzitting waarin ook de loonsverhoging van de top van ING aan de orde moet komen.

Die bank had al eerder laten weten de salarissen van bestuursleden fors te verhogen. ING betaalde onlangs de laatste staatssteun terug die de bank in 2008 van faillissement weerhield, terwijl ABN Amro nog volledig in staatshanden is.

De SP dringt, samen met CDA en GroenLinks, aan op een hoorzitting waarin ook de loonsverhoging van de top van ING aan de orde moet komen

Deel dit artikel

Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze sa­la­ris­ver­ho­ging fout zaten

Jesse Klaver, GroenLinks

De SP dringt, samen met CDA en GroenLinks, aan op een hoorzitting waarin ook de loonsverhoging van de top van ING aan de orde moet komen