Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kredietbeoordelaar: Duitsland kan failliet

Home

Een standbeeld voor de Euro voor de Europese Centrale Bank in Frankfurt. © ap

De kleine Amerikaanse kredietbeoordelaar Egan-Jones sluit niet uit dat Duitsland failliet kan gaan door de eurocrisis. Het land kan niet de gehele last van de crisis dragen. Dat zei de topman van het bureau tegen de Duitse krant Die Welt vrijdag.

'Dat is absoluut mogelijk, op een gegeven moment wordt ook de redder in nood geraakt. Het idee dat Duitsland de gehele eurozone kan redden zonder daarbij zijn kredietgrenzen te overschrijden, heeft mij nooit overtuigd. Als Duitsland nu steeds meer toegeeft en de wensen van andere landen niet afslaat, raakt het land zelf in de problemen', aldus Sean Egan.

Bij zijn kredietbureau heeft Duitsland allang niet meer de hoogste AAA-waardering, zei de topman. Als het land niet in de euro had gezeten en niet alle verplichtingen was aangegaan, was dat wel het geval geweest, aldus Egan. Nu heeft Duitsland de waardering A- bij Egan-Jones.

Onderschat
Egan stelde verder dat de vermeende veiligheid van Duitse staatsleningen bedriegend is. 'De markt onderschat het toekomstige risico voor de kredietwaardigheid, dat ontstaat bij een gemeenschap van schulden.' Nu wordt Duitsland al overstemd binnen de Europese Centrale Bank, aldus de topman.

Egan-Jones is een van de kleinere kredietbureaus. De grotere branchegenoot Moody's waarschuwde Duitsland deze week ook al. Het toonaangevende Duitse onderzoeksinstituut Ifo berekende deze week dat alleen al een Grieks vertrek uit de euro Duitsland meer dan 80 miljard euro zou kosten.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie