Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Krant opnieuw naar rechter om rapport vuurwerkramp

Home

(Novum) - Het dagblad Twentsche Courant Tubantia wil via de rechter het Rijksrecherche-rapport over de vuurwerkramp in Enschede in handen krijgen.

De krant won begin dit jaar een eerste proces tegen minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). De rechtbank oordeelde toen dat de minister ten onrechte weigerde om het rapport openbaar te maken. Hirsch Ballin zou geen nieuwe beslissing hebben genomen om inzage in het rapport te geven.

Naast de krant wilden ook twee oud rechercheurs die betrokken waren bij het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp inzage in het rapport. Beide verzoeken werden afgewezen door de toenmalige minister. Een eventueel heronderzoek naar de ramp zou daarvan schade kunnen ondervinden.

Tubantia zegt Hirsch Ballin nu via een tweede proces te willen dwingen alsnog een nieuw besluit te nemen, op straffe van een dwangsom van een miljoen euro voor elke dag dat hij geen nieuwe beslissing neemt. Ook wordt de rechter gevraagd op eigen gezag het rapport beschikbaar te stellen of de minister daartoe te veroordelen. Volgens de krant wijst het rapport mogelijk uit dat het politieteam dat de ramp onderzocht de rechtbank wilde misleiden.

De vuurwerkramp in Enschede heeft 23 mensen het leven gekost. Bijna duizend anderen raakten gewond bij de ontploffing van een vuurwerkbedrijf. De wijk Roombeek, waar de fabriek was gevestigd, werd voor een groot deel verwoest.

Deel dit artikel