Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kramer was vijftig jaar balling-bisschop voor China

Home

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - In zijn woonplaats Katwijk is overleden mgr. Frans (Constans) Kramer (94), franciscaan, emeritus-bisschop van Luanfu (Changzhi) in China. De in het Friese Oldeclooster geboren Kramer ging als jonge priester in 1929 naar China; na internering door de Japanners in de oorlog werd hij in 1946 tot bisschop benoemd.

Bij de revolutie van Mao werden hij en andere buitenlandse missionarissen eerst gevangen genomen en in 1952 het land uitgezet. Hij zou er nooit meer terugkeren. Jarenlang bleef hij die hoop wel koesteren; een verzoek van de Bossche bisschop Bekkers om diens hulpbisschop te worden wees hij af omdat hij beschikbaar wilde blijven voor China voor het geval dat.

In de jaren vijftig, zestig hielp hij als werkloze bisschop de Nederlandse bisschoppen bij hun toen nog talrijke priesterwijdingen en andere vieringen waarbij een bisschop is vereist.

Kramer leefde al jaren teruggetrokken in Katwijk, tot op het allerlaatst bij de tijd en belangstellend voor de ontwikkelingen in zijn orde en de kerk, maar hij heeft zich - anders dan wijlen zijn ordebroeder bisschop Staverman - altijd buiten controverses gehouden.

Vorige week brak hij bij een val zijn heup; van een operatie is afgezien.

Deel dit artikel