Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Krachtenbundeling in Europese chemie

Home

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Oliegigant Shell en het Duitse chemieconcern BASF hebben een intentieverklaring ondertekend voor bundeling van hun productie van de kunststof polyetheen. Er komt een gezamenlijke dochter met een jaaromzet van omgerekend 2 miljard gulden. Beide concerns krijgen daarin elk een belang van 50 procent.

Shell en BASF hebben dit gisteren bekendgemaakt. Onder de nieuwe onderneming vallen Rheinische Olefinwerke in het Duitse plaatsje Wesseling, een al bestaand samenwerkingsverband van de twee concerns, en de belangen op het gebied van polyetheen van BASF en Montell, een gezamenlijke onderneming van Shell en het Italiaanse concern Montedison. Polyetheen is naar hoeveelheden gemeten de meest toegepaste kunststof, met als belangrijke toepassingen uiteenlopende producten als plastic folie en bierkratten.

Behalve zijn samenwerking met Shell kondigde BASF gisteren bovendien aan met het eveneens Duitse chemieconcern Hoechst een vergelijkbaar akkoord te hebben gesloten. Hierbij gaat het om een bundeling van hun belangen op het gebied van polypropeen, eveneens een belangrijke grondstof voor plastic, waaronder kunststof onderdelen van auto's. Hieronder komen BASF-fabrieken te vallen in Rozenburg, Wilton (Engeland), Tarragona (Spanje) en Ludwigshafen (Duitsland). Volgens een egsman van BASF zal er voor de werknemers in Rozenburg niets veranderen. Ook Hoechst produceert in Tarragona. De inbreng van dat concern bestaat verder uit bedrijven in Lillebonne (Frankrijk) en Knapsack (Duitsland).

De Europese fabrikanten van kunststoffen zijn al jaren bezig gezamenlijke ondernemingen te vormen om efficiënter te kunnen werken op een markt die kampt met een stagnerende vraag. De chemiepoot van Shell zag zijn bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal van dit jaar halveren. Begin augustus kondigde het olieconcern al aan zijn in problemen geraakte chemie-divisie te willen versterken door samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere chemiebedrijven. Om welke collega-concerns het ging, liet de Shell-woordvoerder toen nog in het midden.

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse tak van Shell ook al een nauwe samenwerking aan met het Amerikaanse olieconcern Texaco. Dat was op het gebied van de raffinage en verkoop van benzine in de Verenigde Staten.

De nieuwe dochter van Shell en BASF moet in de eerste helft van 1997 van start gaan. Over de naam en de vestiging van het hoofdkantoor is nog geen besluit genomen. De productiecapaciteit voor polyetheen zal 1,4 miljoen ton per jaar bedragen. Dat is ongeveer 12 procent van de capaciteit in Europa.

Montell, dat eveneens bij deze nieuwe joint venture wordt betrokken, ging in april 1995 van start en is in de eerste plaats een producent van polypropeen. De aan Shell en BASF over te dragen productie van polyetheen is een stuk geringer.

Deel dit artikel