Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Krabbé zelf kerfde namen in muur barak

Home

Nels Fahner

„Verschrikkelijk”, noemt regisseur Jeroen Krabbé de brand in een barak van het voormalig kamp Westerbork. De regisseur gebruikte de barak als decor in een speelfilm.

De zondag afgebrande barak uit Westerbork figureerde acht jaar geleden in ’The Discovery of Heaven’ van Jeroen Krabbé. Het gebouw waar Anne Frank in 1944 met haar zus Margot gevangen zat, zou worden overgebracht naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Jeroen Krabbé vindt het verschrikkelijk dat de barak door brand is getroffen. Hij spreekt van een in meerdere opzichten betekenisvol gebouw. „Deze barak vormde onderdeel van een schuldig landschap, om met Armando te spreken. Maar het was ook nog eens een strafbarak. Daar werden strafgevallen in opgesloten, voordat ze werden doorgestuurd naar een vernietigingskamp. Anne Frank was zo’n strafgeval, omdat ze ondergedoken had gezeten.”

De barak in Veendam was het decor voor een belangrijk moment in ’The Discovery of Heaven’, de film die Krabbé maakte op basis van de roman ’De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Het personage Max Delius, wiens moeder in de oorlog naar Auschwitz is gedeporteerd, ontdekt in een loods in Drenthe een aantal namen en jaartallen op de muur. Het zijn de namen van Joden die weggevoerd zijn in de oorlog. De confrontatie met de namen brengt Max op het idee dat zijn moeder in dezelfde barak heeft gezeten. Hij meent in een flits het raadsel van de oneindigheid te doorgronden, de ’ontdekking van de hemel’ te hebben gedaan. Voordat hij zijn inzicht verder kan vertellen, wordt hij door een meteoriet getroffen.

Voor de film is de nu afgebrande barak in Veendam gebruikt. Krabbé: „Ik film graag op echte locaties, ben zelf gaan kijken in Drenthe. Dat was een emotioneel moment.” De regisseur, wiens familie in de oorlog deels is weggevoerd, bracht zelf voor de film een aantal namen en het jaartal 1943 op de muur van de barak aan. „Het gaat om mensen die in werkelijkheid door Westerbork heen zijn gegaan. Anders zou het geschiedvervalsing zijn, natuurlijk.”

Voor de opnamen van ’The Discovery of Heaven’ werd de loods deels gedemonteerd om de suggestie van een meteorietinslag te wekken. Krabbé: „Dat is zeer voorzichtig gebeurd. We hebben niets aan de barak veranderd. Alles is plank voor plank weer teruggeplaatst.”

Deel dit artikel