Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koude soep uit Marokko

Home

Rianne Buis

De mussen vallen niet van de daken, maar het is zeker zoel genoeg voor zomerse koude soep. Gazpacho is waarschijnlijk 's werelds meest beroemde: een opwekkende, pittige tomatensoep van rauwe ingrediënten. Deze Marokkaanse soep is er een variatie op.

In Marokko is de scheiding tussen soep, sap, saus en salade wat minder streng dan bij ons. Zo kreeg ik in Fez ooit een 'salade' van gepureerde rauwe wortel en sinaasappel, een gerecht dat ik sap zou noemen. En een Marokkaanse vriend placht dagelijks een verfrissend gerecht te maken van geraspte tomaat met lente-ui en paprika. Salade volgens hem, saus volgens mij.

Deze lichte soep wordt eerst kort gekookt, goed op smaak gebracht met specerijen en vervolgens gekoeld. Heerlijk als lunch- of voorgerecht, bijvoorbeeld met knapperig Marokkaanse brood. Variatietips: het is ook lekker om er aan het eind grofgeraspte wortel, blokjes avocado (besprenkeld met citroensap), stukjes rauwe venkel, blokjes paprika of komkommer door te roeren. Gebruik de beste kwaliteit bliktomaten.

Voor 4 personen:

2 eetlepels olijfolie, 1 kleine ui, fijngesnipperd, 1 theelepel paprikapoeder, 1/4 theelepel van elk: gemberpoeder, gemalen komijn en kaneel, 1 blik gepelde tomaten, 1 bakje kerstomaten, gehalveerd, 5 dl geurige kippenbouillon, 1 theelepel honing, 2 eetlepels fijngehakte platbladige peterselie en evenveel fijngehakte koriander, ca. 1 eetlepel citroensap, zout, versgemalen peper, schijfjes citroen

Verhit de olie in een (soep)pan en fruit de ui langzaam lichtbruin. Regelmatig roeren.

Roer het paprikapoeder, de gember, komijn en kaneel erdoor en bak heel kort mee.

Giet de tomaten af, bewaar het sap en hak de tomaten grof.

Doe stukjes tomaat en kers tomaat bij de ui en bak ze even mee.

Voeg het tomatensap toe, de bouillon en de honing en breng de soep aan de kook.

Laat de soep snel afkoelen, bijvoorbeeld in een kom met ijskoud water.

Roer de peterselie en koriander door de soep en breng op smaak met zout, peper, citroensap en eventueel nog wat honing.

Garneer met dunne schijfjes citroen.

Deel dit artikel