Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kosovaarse stoofpot

Home

Janny de Moor

200 g gedroogde witte bonen (of pot, uitlekgewicht 400 g*), 250 g lamsvlees, (olijf)olie, cayennepeper, zout, ½ l water, 100 g gesnipperde ui, 100 g winterwortel in blokjes, 1 dl gezeefde tomaat, 1 rood pepertje, 1 theelepel komijnzaad, verse munt (is er al van de koude grond!), gemarineerde groente.

Begin januari meldde Anke Truijen vanuit Pritina in Trouw dat Kosovo vlak voordat het zelfstandig denkt te worden op zoek is naar zijn identiteit en dat de eerste Kosovaarse president, wijlen Ibrahim Rugova, daarvoor goede ideeën had: „hij gebruikte traditionele waarden, zoals de bereiding van oude gerechten ... om inwoners van Kosovo (Albaniërs en een Servische en Turkse minderheid) te verenigen”. De Herald Tribune wist zelfs te vertellen dat Rugova de lachlust van velen opwekte met zijn zelfgecreëerde nationale gerechten.

Hoe die Kosovaarse keuken eruit zal gaan zien? Natuurlijk zonder varkensvlees, want 95 procent van de bevolking is moslim. Maar niet heftig, want bier en raki gelden er niet als alcohol.

De meeste Kosovaren spreken een Albanees dialect (Gheg) en zagen Albanië tot voor kort als ’moederland’. En dus heeft de ’traditionele’ keuken Albanese trekken, maar evengoed Turkse, Oostenrijkse, Hongaarse, Griekse en zelfs Servische.

Hier Albaanse Mish me fasule, vlees met witte bonen. In de winter zijn de Kosovaren gewend veel zelfingelegde groenten te eten. Een uitstekende begeleiding van dit gerecht, vooral zo’n Turks potje met wortel, kool, paprika, augurk en pepertje is aan te raden (tursji).

De bonen wassen en een nachtje weken onder water.

Het vlees in blokjes snijden en in een paar eetlepels olie rondom bruinbakken in een snelkookpan. Met peper en zout bestrooien, de opnieuw afgespoelde bonen toevoegen plus het water met ui, wortel, kleingesneden pepertje (eventueel zonder pit) en komijn. Nu 25 minuten onder druk koken, anders twee uur in een gewone pan.

Gezeefde tomaat toevoegen. Nog even zachtjes doorstoven. Dan met muntblaadjes bestrooien. Hierbij ingelegde groenten en bier.

Deel dit artikel