Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Korpsleiding Nationale Politie tegen legale wietteelt

Home

© ANP

Als het aan de Nationale Politie ligt, wordt de wietteelt niet gedoogd. De korpsleiding is bang dat de teelt zal leiden tot meer geweld. Zo zullen criminelen de 'legale' hennepkwekerijen met 'extreem geweld' overvallen.

Dat schrijft Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, in een notitie die in handen is van de Volkskrant. De kwekerijen moeten daardoor continu worden beveiligd, wat een flink beroep doet op de politie-inzet.

De notitie aan de regionale korpsen is een reactie op 50 gemeenten die onlangs opriepen om de wietteelt te gedogen, aangezien de verkoop van wiet in coffeeshops ook door de vingers wordt gezien. De wietteelt nu in handen van criminelen. En dat is onaanvaardbaar, vinden burgemeesters en wethouders.

In navolging van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijft Bik nu ook niets te zien in gedoogde kwekerijen. 'De criminaliteit wordt door regulering niet aangepakt', aldus de korpschef. Bovendien vreest hij dat de hennepteelt verweven zal raken met andere criminaliteit.

'Verbijsterd' en 'onthutst' is burgemeester Paul Depla van Heerlen over het standpunt van de Nationale Politie. 'Uit vrees voor represailles doen we niks en laten we de wietteelt in handen van de criminelen', zegt Depla, een van de initiatiefnemers van het plan voor 'legale' kwekerijen.

Deel dit artikel