Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koraal Specht wordt Bon Futuro Prison

Home

Louis Cornelisse

De Hel van het Koninkrijk is niet meer. De beruchte gevangenis op Curaçao, de Koraal Specht, heeft een nieuwe naam: Bon Futuro Prison, oftewel Bajes de Goede Toekomst. Een officiële naam heeft het cellencomplex nooit gehad. Alle Antillianen noemen de gevangenis naar de wijk waar hij ligt, Koraal Specht.

Minister Martha van justitie maakte gisteren de welluidende betiteling van de gevangenis bekend, toen hij een nieuwe vleugel in gebruik nam. Want alleen het veranderen van de naam is niet genoeg om de reputatie van het gevang teniet te doen. Er zal aan de bebouwing ook wat moeten worden gedaan, want die droeg ook bij aan de benaming Hel van het Koninkrijk.

De rapportages van de EU-commissie tegen martelpraktijken logen er de afgelopen tien jaar niet om. Gedetineerden zouden worden mishandeld. Schietpartijen, drugsdeals, verkrachtingen, schandalige hygiënische omstandigheden: de tirade van de commissie CTP breidde zich jaarlijks uit. Als verdediging voerde de Antilliaanse regering steevast aan dat er geen geld was voor een humaner leefklimaat, laat staan betere behuizing.

De Nederlandse regeringen schoot dat laatste argument nog het meest in het verkeerde keelgat: een Caribische bajes is onvergelijkbaar met een westerse. Ruim een jaar geleden werd Nederland het zat en reserveerde 50 miljoen voor de nieuwe cachotten. Daar kunnen 300 gedetineerden in worden ondergebracht en als alles af is, biedt de Bon Futuro plaats aan 700 gevangenen.

En als de helikopter weer opstijgt boven Curaçao dan weet iedereen: er is er weer eentje ontsnapt uit Koraal Specht.

Deel dit artikel