Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koos Dijksterhuis 'Nooit buiten zonder boek'

Home

Joost van Velzen

Koos Dijksterhuis (1962) is schrijver, journalist en dichter. Voor deze krant schrijft hij dagelijks het Natuurdagboek.

Wat heeft u voor boekenkast?

„Ik heb er verschillende. De grootste staat vol literatuur, binnenlandse en buitenlandse. Alles staat op alfabetische volgorde, de Engelstalige literatuur staat apart. In de andere, kleinere, boekenkast staan de natuurboeken.”

Doet u wel eens boeken weg?

„Voor elk boek dat erbij komt moet een ander boek weg, is hier de afspraak. Soms breng ik een stapeltje naar een klein tweedehands boekwinkeltje of naar De Slegte.”

Wat bent u momenteel aan het lezen?

„’Dagboek 1967’ van Jan Wolkers, twee dichtbundels en ’De weermakers’ van Tim Flannery. Verder heb ik kort geleden het ’Parijs! Foto’s 1950-1954’ van Ed van der Elsken herlezen en ben ik net klaar met ’J. Kessels: The Novel’ van P.F. Thomése.”

Wat is de tendens in uw kasten?

„Natuurgidsen en naslagwerken over de natuur. En literatuur, non-fictie. Ik vind alles leuk dus. Het is net als met muziek: het gaat erom hoe het geschreven is. Ik denk dat het in de literatuur vooral de stijl is die het hem doet. Je hebt prachtige teksten die nergens over gaan.”

Hoe verklaart u die tendens?

„Als kind vond ik het al fijn om buiten te zijn. Op mijn veertiende ging ik bij de ACJN, de christelijke jeugdbond voor natuurstudie. Ik had toen al de tic dat ik liever het bos in ging dan dat ik aan brommers wilde sleutelen.”

Wat komt uw kast niet in?

„Boeken over esoterie met vage, modieuze kletskoek. Zo’n boek als ’Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’. Verschrikkelijk!”

En uw favoriete boeken?

„Op mijn vijftiende maakte ’The Lord of the Rings’ een verpletterende indruk. Mensen doen daar soms badinerend over, maar ik vind dat in de Engelse versie een mooie ritmiek zit in de zinnen. Verdere favorieten zijn Jan Wolkers, Salman Rushdie en Anatoli Rybakov met ’Kinderen van de Arbat’.”

Binnen lezen of buiten lezen?

„Ik ga nooit de deur uit zonder leesvoer. Op het strand lezen vind ik bijvoorbeeld heerlijk. Ik ben gek op een mooi en goed geschreven verhaal. Ja, ik geloof dat dat het is: ik hou van verhalen. Verhalen lezen, aanhoren of vertellen. Ik probeer dat in mijn columns ook te doen. Maar schrijven doe ik binnen.”

Deel dit artikel