Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koningin stemt in, May kan haar Brexit-brief naar Brussel sturen

Home

Redactie

De Britse koningin Elizabeth II heeft vandaag de Brexit-wet ondertekend. © REUTERS

De Britse koningin Elizabeth heeft vandaag formeel ingestemd met de wet waarmee premier Theresa May de Europese Unie wil verlaten. Het was de laatste horde voor May, die nu Brussel officieel op de hoogte kan brengen van het feit dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt.

May heeft eerder herhaaldelijk gezegd dat ze eind deze maand wil beginnen aan de uittredingsonderhandelingen van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Daarvoor moet ze een officiële brief naar Brussel sturen waarin ze kenbaar maakt dat de Britten de Europese Unie zullen verlaten. 

Lees verder na de advertentie

Daarmee heeft May sinds het referendum bewust gewacht om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de lastige en pittige onderhandelingen. Zodra ze de brief stuurt heeft Groot-Brittannië precies twee jaar om de scheiding met de EU te regelen en afspraken te maken over de nieuwe relatie met de Unie.

Maandag kondigde de Schotse premier Sturgeon een nieuw on­af­han­ke­lijk­heids­re­fe­ren­dum aan vanwege de Brexit

Referendum

Ondertussen probeert May ook om Schotland rustig te houden. Maandag kondigde de Schotse premier Nicola Sturgeon aan dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil vanwege de ‘harde’ Brexit. Sturgeon wil volgende week in het parlement stemmen over het uitschrijven van een referendum in 2018 of 2019. 

May ziet dat niet zitten. De verwachting is dat zij een referendum niet tegen zal houden, maar het wel tot na de onderhandelingen met de EU zal verplaatsen. "Nu is het er niet de tijd voor", stelde ze vandaag. "Het is niet eerlijk te stemmen als er nog geen resultaten zijn van een Brexit-onderhandeling."

Sturgeon oefende de afgelopen maanden druk uit op May omdat zij een aparte Brexit-deal wilde voor de Schotten. In tegenstelling tot de rest van Groot-Brittannië stemde vorig jaar een meerderheid van de Schotten ervoor om in de EU te blijven.

Schotland organiseerde in 2014 ook al een volksraadpleging over onafhankelijkheid, maar toen haalden de Schotse nationalisten geen meerderheid. Vanwege de Brexit-plannen van premier May is dat mogelijk veranderd, al laten peilingen zien dat de Schotse bevolking verdeeld is.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Maandag kondigde de Schotse premier Sturgeon een nieuw on­af­han­ke­lijk­heids­re­fe­ren­dum aan vanwege de Brexit