Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koningin hult zich in abaya voor moskeebezoek

Home

ANP/Redactie

Koningin Beatrix draagt een abaya, een lang zwart alles verhullend gewaad, en een blauwe hoofddoek tijdens haar bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee in Abu Dhabi. © anp

Een bezoek aan het emiraat Abu Dhabi is niet compleet zonder een bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima begonnen vandaag dan ook hier het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De koningin droeg voor de gelegenheid een abaya, een lang zwart alles verhullend gewaad, en een blauwe hoofddoek. Ook prinses Máxima was volgens moslimgebruik van top tot teen bedekt.

Het koninklijk gezelschap kreeg een uitgebreide rondleiding over het ruim bemeten complex waaraan 10 jaar is gebouwd. De geheel uit Italiaans marmer opgetrokken moskee behoort met zijn oppervlakte van 22.000 vierkante meter tot de grootste ter wereld.

Aan het 6000 vierkante meter grote tapijt in de gebedsruimte hebben 1200 vrouwen in Iran twee jaar gewerkt. De grondlegger van de VAE, naar wie de moskee is vernoemd, heeft naast de moskee zijn mausoleum. De koningin werd ook daar langs gevoerd.

Bibliotheek
In de bibliotheek kregen de bezoekers een aantal kostbare boeken te zien. De koningin herinnerde eraan dat de eerste boeken in het Arabisch en Chinees eeuwen geleden in Nederland zijn gedrukt. Trots werden ook fotoboeken van de moskee en van Abu Dhabi getoond.

Ontwikkelingen
De transformatie die het emiraat heeft doorgemaakt is dan ook bijzonder groot. Vijftig jaar geleden waren er nog geen verharde wegen en geen stromend water.

De in 2004 overleden sjeik Zayed had de visie om de voorheen door de Britten beschermde Golf-emiraten te verenigen en te ontwikkelen tot moderne staten. Het kwam daarbij van pas dat Abu Dhabi, dat 85 procent van de oppervlakte van de VAE beslaat, een goed gevulde kas had.

'Vader des vaderlands'
De huidige president, sjeik Khalifa, opvolger van de 'vader des vaderlands', kon de koningin daarover bijpraten tijdens de ontvangst die op het moskeebezoek volgde. Traditionele onderdelen als een staatsbanket en de 'tegenprestatie' ontbreken bij dit staatsbezoek, het 50ste uit de regeerperiode van koningin Beatrix.

Lees verder na de advertentie
© anp
© anp
© anp


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel