Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koningin Beatrix wees 'gebaar van vriendschap' van Soeharto af

Home

Van een onzer verslaggevers HILVERSUM, DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft de uitnodiging van de Indonesische president Soeharto om voorafgaand aan het staatsbezoek zijn gast te zijn in zijn buitenverblijf op het eiland Batam, afgewezen.

Daarmee heeft zij het Indonesische staatshoofd dusdanig voor het hoofd gestoten dat het de koele houding van de Soeharto's tijdens het staatsbezoek verklaart.

Tot die conclusie kwam het KRO-televisie programma 'Reporter' gisteravond in een kritische nabetrachting op het staatsbezoek dat de koningin in augustus aan Indonesië bracht.

De familie Soeharto heeft op Batam, een eiland voor de kust van Sumatra, niet ver van Singapore, een riant buiten. Het aanbod aan het koninklijk paar daar te acclimatiseren alvorens aan het staatsbezoek te beginnen, moet worden gezien als een bijzonder gebaar van vriendschap. De koningin gaf echter de voorkeur aan een paar rustige dagen in Singapore.

Eef Brouwers, de nieuwe hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, zei gisteravond in een reactie nooit te hebben begrepen dat Soeharto zo zwaar aan die uitnodiging tilde als nu door 'Reporter' wordt gesuggereerd. “Het gaan naar Batam was gewoon een van de mogelijkheden die op tafel lag. De koningin wilde echter liever een paar dagen naar Singapore gaan alvorens voet op Indonesische bodem te zetten.”

- Vervolg op pagina 9

Adviseur spreekt ministers tegen VERVOLG VAN PAGINA 1

'Reporter' liet de adviseur van de president, Roeslan Abdoelgani, vertellen dat een verblijf op Batam in Indonesië goed zou zijn gevallen omdat dat eiland min of meer een visitekaartje van Indonesië is.

De adviseur ging ook in op het feit dat koningin er niet was op 17 augustus, onafhankelijkheidsdag. Hij noemt de verklaringen van de ministers van buitenlandse zaken Van Mierlo en Alatas daarover 'een lachertje'. De twee ministers verklaarden dat president Soeharto zelf 17 augustus geen geschikte datum vond omdat hij dan de handen vol had met andere bezigheden.

Nu zegt Abdoelgani dat Soeharto hem heeft gezegd dat koningin Beatrix 'at any time' welkom was. Dat had Indonesië ook laten doorklinken tijdens de voorbereidingen op het staatsbezoek. Indonesië heeft volgens hem laten weten dat erkenning van de 17e augustus 1945 als datum waarop de republiek een feit werd en het aanbieden van verontschuldigingen voor wat Nederland Indonesië aandeed tijdens het koloniale bewind niet werd geëist, wèl op prijs gesteld. Dat het uitbleef heeft teleurstelling gewekt.

Abdoelgani: “Nederland heeft te gretig geluisterd naar de veteranen die tegen een bezoek op de 17e waren en ook niet van het aanbieden van excuses wilden weten.”

Indonesië-kenner Nico Schulte Nordholt noemde het staatsbezoek aan Indonesië, in navolging van hetgeen hij 7 september op de pagina Podium van Trouw schreef, 'een gemiste kans'. Daaruit is het afzeggen van de lunch met de koningin, het niet rondleiden door mevrouw Soeharto van het gezelschap in het presidentiële familie-museum en het wegblijven van de Indonesische veteranen bij de herdenkingen te verklaren.

RVD-hoofddirecteur Eef Brouwers vindt het overtrokken. Hij zegt dat Nederland slechts heeft te maken met het officiële Indonesische standpunt en daarnaar heeft gehandeld.

Deel dit artikel