Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Komt het nog goed tussen Aboutaleb en de Turkse consul?

Home

Niels Markus

De Turkse consul Sadin Ayyildiz aanschouwt de protesten in Rotterdam, afgelopen zaterdag. © ANP

Hun verstandhouding was al niet best, maar na afgelopen zaterdag is de relatie tussen burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de Turkse consul-generaal in zijn stad tot ver onder het nulpunt gedaald. Aboutaleb hoeft Sadin Ayyildiz voorlopig niet meer te spreken.

De burgemeester voelt zich 'gruwelijk misleid' door de consul, die hem 'op schandalige wijze' heeft voorgelogen over de komst van minister Kaya, zei hij zaterdagnacht. Ondanks herhaalde verzoeken, ontkende de consul dat een minister op weg was naar Rotterdam. Ondertussen riep hij volgens de burgemeester mensen op bij het consulaat te demonstreren.

Lees verder na de advertentie

Donderdag debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over de gebeurtenissen van zaterdag. VVD-fractieleider Antoinette Laan wijst erop dat de raad niets te zeggen heeft over de consul-generaal. "Daar kan ik persoonlijk van alles van vinden, maar als gemeenteraad van Rotterdam zijn we niet de Verenigde Naties." Ze wil het hebben over het politieoptreden van zaterdag, dat volgens haar een compliment verdient. CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is bijzonder kritisch op de consul-generaal. "Het is de zoveelste keer dat hij een verwerpelijke rol speelt" (zie kader). De Langen weet ook dat Rotterdam niet over de diplomatieke post gaat. "Maar met deze man valt niet meer te werken. De diplomatie moet proberen hem te vervangen." De Turkse ambassade, waar de consul generaal onder valt, wil niet reageren.

Met deze man valt niet meer te werken. De diplomatie moet proberen hem te vervangen

In stilte vervangen

Volgens Jan Melissen, hoofd diplomatieke studies bij Clingendael, zal de burgemeester noch buitenlandse zaken de komende tijd stevig aandringen op het vertrek van Ayyildiz. "Het ligt voor de hand dat deze consul in Rotterdam blijft, tot de crisis wat geluwd is."

Als de schijnwerpers niet meer op Turkije en het consulaat gericht zijn, zal de consul in stilte vervangen worden, vermoedt Melissen. "Het is in het belang van alle partijen - Rotterdam, Turkije en de Turkse Nederlanders - dat de consul-generaal goed kan functioneren. De werkrelatie tussen de consul en het stadsbestuur is buitengewoon belangrijk." De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad. "Dan kan het niet zo zijn dat hij gedwarsboomd wordt als hij zijn werk moet doen." Hij noemt het voorbeeld van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, die in 2013 door de politie werd aangehouden, nadat hij in dronken toestand agenten uitschold. "Dat was een grote rel, waar Rusland veel ophef over maakte. Na een paar maanden is Borodin in stilte vervangen." De Rus is beschadigd uit de affaire gekomen, zegt de diplomatie-expert. "Je kunt haast zeker weten dat zijn volgende post geen goede post was." Overigens is het aannemelijk dat het optreden van Ayyildiz met instemming van Ankara was, zegt Melissen.

Mocht Nederland de consul toch willen uitzetten, dan zal eerst de ambassadeur op het matje worden geroepen, waarna de consul persona non grata kan worden verklaard. Melissen: "Maar dat zou een grote escalatie zijn. Het is in ieders belang nu te de-escaleren."

Mocht Nederland de consul toch willen uitzetten, dan zal eerst de ambassadeur op het matje worden geroepen, waarna de consul persona non grata kan worden verklaard.

Rol van de consul

Het consulaat is er in principe om Turkse Nederlanders en Turkse reizigers te assisteren met het uitgeven van paspoorten, visa, voor advies en bevordering van de handelsbelangen. "Het is natuurlijk iets heel anders dat de consul-generaal zijn rol uitstrekt naar het mobiliseren van de Turkse bevolking in Nederland." Of neem het recente nieuws dat het consulaat paspoorten afpakt van vermeende Gülenisten. "Inlichtingen inwinnen, het traceren en actief vervolgen van mensen, daardoor komt het consulaat in een heel kwalijke sfeer. Mensen kunnen zich heel bedreigd voelen in Nederland door de Turkse autoriteit."

Hij vindt het vergelijkbaar met de onthullingen van WikiLeaks, dat de Amerikaanse ambassade in Istanbul inlichtingen verzamelde over Iran. "De grenzen van consulaten zijn niet altijd scherp. Ze spelen soms een duistere rol." Er is een toekomst mogelijk waarin Nederland duidelijker aangeeft dat het niet meer zit te wachten op Turkse consulaten op zijn bodem, wanneer die hun prioriteiten verkeerd leggen, zegt Melissen: "Als de consulaten niet meer in dienst staan van de eigen burgers in het buitenland, maar hun welzijn en veiligheid bedreigen."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Met deze man valt niet meer te werken. De diplomatie moet proberen hem te vervangen

Mocht Nederland de consul toch willen uitzetten, dan zal eerst de ambassadeur op het matje worden geroepen, waarna de consul persona non grata kan worden verklaard.