Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Komrij 'dichter des vaderlands'

Home

Van onze kunstredactie

Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis een 'dichter des vaderlands': Gerrit Komrij.

Tijdens het NPS-televisieprogramma 'De Avond van de Nederlandse Poëzie' is gisteravond bekendgemaakt dat hij tot nationale dichter is verkozen. ,,Het is een goede stimulans voor een luie donder als ik'', zei een laconieke Komrij.'

De verkiezing van de 'dichter des vaderlands' is een initiatief van Poetry International, ter gelegenheid van de Eerste Landelijke Gedichtendag, die vandaag wordt gehouden.

De functie is geïnspireerd op het Engelse voorbeeld van de 'Poet Laureate', die al 350 jaar lang door de koning(in) voor het leven wordt benoemd. De Engelse hofdichters worden geacht koninklijke en nationale hoogtepunten in poëzie te verwoorden.

De Nederlandse nationale dichter is niet van staatswege aangesteld, maar democratisch gekozen; door lezers van NRC Handelsblad, televisiekijkers van de NPS, via de website van Poetry International en verder door iedereen die een stemformulier had weten te bemachtigen.

In totaal stemden drieduizend mensen. Twee dichters kwamen als het meest populair uit de bus: naast Komrij ook Rutger Kopland.

Kopland vond de functie echter, volgens een woordvoerder van Poetry International, ,,te zwaar om naar behoren te kunnen vervullen''.

Komrij zegde toe. ,,Het past in mijn veranderde visie op dichten. Zo komt een heel ander publiek in aanraking met poëzie.''

Komrij wordt geacht als ambassadeur van de poëzie in Nederland op te treden, en zeker vier keer per jaar een gedicht te publiceren over een nationale aangelegenheid.

Hij is vrij in zijn onderwerpkeuze en wordt niet betaald voor de functie. ,,Voor mijn roem doe ik het niet. Die kan toch niet groter'', zei Komrij gisteravond. ,,Ik weet nog niet hoe het zal gaan, maar ik wil nog wel tijd overhouden voor echte gedichten.'' Over vijf jaar wordt een nieuwe 'dichter des vaderlands' gekozen.

Deel dit artikel