Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kolossale asteroïde komt vlak langs de aarde

Home

Redactie

©EPA

Een asteroïde ter grootte van een vliegdekschip zal komende dinsdag tussen de aarde en de maan doorschieten. Het zal de meest nabije ontmoeting zijn met zo'n immense steenmassa sinds 35 jaar. Maar er zal geen gevaar zijn voor de aarde, volgens NASA-wetenschappers.

'We zijn er 100% van overtuigd, dat dit geen enkele bedreiging vormt', beweert Don Yeomans, manager van het Near Earth Object-programma van de NASA in de Britse Mirror. 'Het is overigens een buitenkans voor het wetenschappelijk onderzoek.'

2005 YU55
De laatste keer dat deze asteroïde, genaamd 2005 YU55, binnen de zogenaamde 'schreeuwafstand' kwam was 200 jaar geleden. Het gevaarte zal het dichtst bij de aarde zijn dinsdag om 18:28 EST (23:28 GMT) ongeveer 325.000 kilometer, dat is dichterbij dan de maan.

Krater van 6,4 kilometer
'Zowel de Aarde, als de Maan zijn veilig', stelt Jay Melosh, hoogleraar aan de Purdue University. 'Als 2005 YU55 zou inslaan op aarde zou er een krater ontstaan van  6,4 kilometer breed en 1.700 meter diep', aldus de professor.

Geen schade
Wetenschappers hebben deze asteroïde nauwgezet in de gaten gehouden vanaf 2005, toen die ontdekt werd. De professoren zijn er van overtuigd dat het gevaarte geen schade aanricht. 'We kennen de baan van dit object buitengewoon goed', aldus Yeomans. Een object van deze omvang komt maar heel af en toe zo dicht bij de aarde. Het is in 1976 voorgekomen en het zal mogelijk in 2028 weer gebeuren.

Onderzoek naar water
Via radarobservaties in Californië en Puerto Rico zullen de wetenschappers proberen te onderzoeken, of er ook kraters, waterhoudende mineralen, of zelfs bevroren water op het gevaarte aanwezig zijn.

Deel dit artikel