Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koko Petalo 1942 - 1996

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De zigeunervoorman Koko Petalo is gisteren in het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleden. Hij is 53 jaar geworden. Petalo overleed aan de gevolgen van een hartaanval.

Het was de vierde keer dat Petalo door een hartaanval werd getroffen. De zigeunerleider, telg uit het Rom-geslacht, werd vooral bekend als voorvechter voor de rechten van zigeuners in Nederland. Hij kwam diverse keren in aanraking met justitie. De familie Petalo werd in de jaren zeventig bekend door een zwerftocht door Nederland als protest tegen het uitblijven van een vaste standplaats voor de woonwagens.

In de jaren daarna ontpopte Koko Petalo zich als leider en spreekbuis van zigeuners in Nederland. Onder zijn leiding werden acties gevoerd tegen onder andere het woonwagenbeleid van de overheid en tegen verzekeringsmaatschappijen die schadegevallen niet zouden uitbetalen.

De vaak als zigeunerkoning aangeduide Petalo belandde in 1986 achter de tralies van de Bijlmerbajes. Hij werd door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het oplichten van de verzekering. Dit gebeurde tot grote woede van de familie die bij hoog en bij laag beweerde dat hun leider niets op z'n kerfstok had.

Petalo bleef zijn hele leven actievoeren voor een beter leven voor zijn familie en zijn volk. In 1993 werd hij door de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer van de publieke tribune verwijderd tijdens de behandeling van de Vreemdelingenwet. De zigeuner maakte VVD-Kamerlid Wiebenga uit voor racist.

Vorig jaar nog trok Petalo ten strijde tegen de KLM. Hij diende een claim in bij de luchtvaartmaatschappij van 2,5 miljoen gulden. Volgens hem moest de KLM ruim 8 000 zigeuners geld terugbetalen voor ongebruikte retourtickets. De zigeuners waren in de jaren zeventig vanuit het Oostblok door de KLM naar de Verenigde Staten en Canada gevlogen.

Petalo is een telg uit een familie die eind vorige eeuw in Nederland neerstreek. De grootvader van de zigeunerleider kwam omstreeks 1890 met zijn gezin aan in Zeeland. Koko Petalo woonde de laatste jaren in een zigeunerkamp in Amstelveen.

Deel dit artikel