Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kohnstamm hekelt lobby Amerikanen

Home

DORIEN PELS

VS steunen verzet Facebook en Google tegen nieuwe Europese privacyregels

Amerikanen moeten stoppen zich zo op te dringen in de Europese discussie over privacy op internet. Dat vindt Jacob Kohnstamm, voorzitter van 'Working Party 29', waarin de 27 privacywaakhonden van Europa verenigd zijn. Europarlementariërs worden belaagd door lobbyisten van grote internetbedrijven als Facebook en Google die zich verzetten tegen voorstellen van de Europese Commissie voor de nieuwe Europese privacywet. Tijdens het maken van die voorstellen schoven zelfs afgevaardigden van de Amerikaanse regering aan om de belangen te behartigen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Kohnstamm: "Stel je voor dat wij ons op zo'n grote schaal met Amerikaanse wetgeving zouden bemoeien. Ze zouden ons het land uit gooien."

De grote internetbedrijven zijn bang voor hun hachje. Ze verdienen aan de persoonlijke profielen van hun gebruikers. Een van de voorstellen voor de nieuwe privacywet is dat klanten expliciet toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens. Kohnstamm: "Dat past niet in hun businessmodel. Persoonsgegevens zijn het nieuwe goud. Het kan toch niet zo zijn dat het Europees fundamenteel recht moet worden aangepast aan de normen en waarden van Silicon Valley?"

Kohnstamm, tevens voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), de Nederlandse waakhond, zag laatst een lobbyist in woede ontsteken van puur onbegrip. "Je moet dat zien vanuit het cultuurverschil. In Amerika mogen bedrijven alles, tot iemand schade ondervindt en naar de rechter stapt. In Europa moeten bedrijven eerst kijken of wat ze hebben bedacht wettelijk mag."

Als de bedrijven willen voldoen aan de nieuwe wet zoals die nu op tafel ligt, zullen zij hun diensten moeten aanpassen. Zij moeten het mensen makkelijker maken om hun gegevens af te schermen. Ook zijn in de voorstellen bedrijven verplicht aan te tonen dat ze de beveiliging van privégegevens serieus nemen. Kohnstamm: "Zij zeggen: als u niet zeurt over uw gegevens krijgt u van allerlei leuks gratis. Ik ben bang dat wij in Europa uiteindelijk zullen zwichten voor die argumentatie. Want wat is er tegen gratis?"

Op dit moment zijn de Europarlementariërs aan zet. Zij buigen zich over de voorstellen van Eurocommissaris Viviane Reding om de al bestaande privacywet te moderniseren. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) beaamt dat zwaar Amerikaans lobbygeschut wordt ingezet. "Maar dat hoort erbij. Het is aan ons om de rug recht te houden."

Kohnstamm noemt de invloed van de Amerikaanse regering op de Commissie een slechte zaak. "Ik zie dat het werkt. In de eerste versie van de wet stond dat politie en justitie alleen internationale persoonsgegevens mochten opeisen via een officier van justitie in het betreffende land. Nu mag dat toch weer via de bedrijven zelf. Dat betekent bijvoorbeeld dat justitie in Amerika een Nederlandse bankdirecteur daar in hechtenis kan nemen in ruil voor creditcardgegevens die hier opgeslagen zijn."

WhatsApp op de vingers getikt
Dat het geblaf van Europese privacywaakhonden wel degelijk effect heeft bewees het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onlangs. De berichtenservice WhatsApp - de meest gedownloade app ter wereld, was zo lek als een mandje zo bleek na onderzoek van het CBP samen met de Canadese zusterorganisatie. De berichten die mensen sturen zijn makkelijk te onderscheppen. Ook de wachtwoorden zijn te kraken. WhatsApp heeft direct technische aanpassingen gedaan en de gaten gedicht. Met het opslaan van alle contactgegevens uit de mobiele telefoons van de gebruikers op Amerikaanse servers wil WhatsApp echter niet zomaar stoppen. Het CPB overweegt samen met Canada verdere juridische stappen.

Deel dit artikel