Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kogelstoter Smith gelooft niets van antidopingbeleid van 'schurkenstaat' Rusland

Home

Eline van Suchtelen

Vorig jaar kreeg Smith de bronzen WK-medaille die hij in 2007 had moeten winnen. © ANP

Rutger Smith hoopt dat het Russische antidopingbureau Rusada voorlopig geschorst blijft. Vandaag beslist antidopingagentschap Wada of de positie van Rusada hersteld kan worden.

Eén centimeter. Die ene centimeter van Peking spookt nog regelmatig door het hoofd van kogelstoter Rutger Smith. Dagen, weken, maanden heeft hij het zichzelf kwalijk genomen dat hij bij de kwalificaties voor de finale van het kogelstoten op de Olympische Spelen van 2008 net tekort kwam. Hij werd 9de. De beste 8 gingen door naar de finale. Was de kogel één centimeter verder in het gras geland, had hij er wel bij gezeten.

Lees verder na de advertentie
Of het hele IOC moet opstappen, of doping moet gelegaliseerd worden. Zolang deze mensen het voor het zeggen hebben, gaat er niets veranderen

Rutger Smith, kogelstoter

Tien jaar later kijk hij er toch wat anders tegenaan. Zoals bij wel meer prestaties uit zijn carrière. Drie atleten uit die olympische finale werden later geschorst vanwege doping. "Je geeft jezelf steeds de schuld, zoekt naar redenen waarom het net niet lukte. Maar achteraf blijkt dat ik recht had op veel meer."

Urinefraude

Het onderwerp houdt de 37-jarige Smith veel bezig. Vandaag besluit het mondiale antidopingagentschap Wada of de positie van Rusada, het Russische antidopingbureau, hersteld kan worden. Smith schreef deze week een statement waarin hij het IOC oproept om dat niet te laten gebeuren. "Denk je nou echt dat er met een schurkenstaat als Rusland iets veranderd is in drie jaar? Ik denk het niet", zegt Smith.

Het Russische antidopingagentschap Rusada werd in 2015 geschorst vanwege de grootschalige dopingfraude bij de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014. Daar werden vuile urinestalen via gaten in de muur het dopinglab uit gesmokkeld. De vuile stalen werden omgewisseld voor schone, zodat Russische sporters die gedrogeerd hun wedstrijden wonnen daar mee weg konden komen.

Vanwege dit door de staat gestuurde dopingsysteem waren er op de Olympische Spelen van Rio en Pyeongchang alleen atleten welkom die aantoonbaar schoon waren. Bij atletiekwedstrijden mochten alleen 'schone' Russen in actie komen onder een onafhankelijke vlag, bij andere sporten konden ze wel als Rus meedoen.

Klaar om terug te keren

Vorige week adviseerde een onafhankelijke commissie dat Rusada klaar was om terug te keren. Er zou aan genoeg voorwaarden zijn voldaan om gerehabiliteerd te worden. Het advies zorgde voor een storm aan protest. Beckie Scott, voormalig langlaufster uit Canada, nam ontslag uit de commissie die het positieve advies gaf. Daarna kwam een aantal leden van de atletencommissie van de Wada in actie. Zij zijn tegen de herintreding van Rusada omdat Rusland het McLaren-rapport, waarin de misstanden zijn onderzocht, niet onderschrijft. Ook is er nog geen volledige toegang tot het antidopinglab in Moskou, waar nog veel informatie ligt.

Smith: "De boel is nog lang niet op orde. Rusland moest excuses maken, dat willen ze niet. Ze zouden transparant zijn in hun antidopingprogramma, is ook nog niet gebeurd. Er moeten nog heel veel urinemonsters overgeleverd worden aan de Wada, en ook dat willen ze niet. Dat kan maar één ding betekenen: die zijn vuil."

Ziek systeem

De schorsing houdt Smith veel bezig. Het dopingbedrog van zijn concurrenten heeft veel invloed gehad op zijn carrière. Vorig jaar kreeg hij de bronzen WK medaille die hij in 2007 had moeten winnen. De nummer drie werd gepakt op doping. De EK medaille van 2006 kreeg hij met terugwerkende kracht in 2015. Ook toen had zijn oorkonde eigenlijk brons moeten zijn, omdat één van de medaillewinnaars gedrogeerd was. "Ik wacht ook nog op een medaille van de EK in 2012. Daar ben ik in de statistieken ook opgeschoven van 4 naar 3. Het laatste nieuws is dat ze me die medaille niet konden geven, omdat de dopingzondaar zijn medaille niet terug wilde geven. Het is te triest voor woorden. Het zegt alles over hoe ziek het systeem is."

Hij ziet maar twee opties om sport weer geloofwaardig te maken. "Of het hele IOC moet opstappen, of doping moet gelegaliseerd worden. Ik zie dat laatste liever niet gebeuren, maar het maakt het wel eerlijk voor alle atleten. Zo lang deze mensen het voor het zeggen hebben, gaat er niets veranderen. Nu is het Rusland, straks een ander land."

Update - Wada heft schoring op

In het uitvoerend comité van antidopingbureau Wada heeft een merendeel van de twaalf bestuursleden ingestemd met de opheffing van de schorsing van Rusada. Dat meldt het Russische persagentschap RIA.

Voor hernieuwde toetreding van Rusada tot het mondiale antidopingbureau Wada dienden de Russen aan vele voorwaarden te voldoen. Het omvangrijke dossier over de mogelijke herintreding van Rudasa, en daarmee waarschijnlijk ook van de Russische topsport in het olympische traject, bevatte twee grote pijnpunten. Ten eerste een Russische erkenning van schuld na de systematische dopingpraktijken die door de staat werden aangestuurd. De Russen zagen dat lange tijd totaal niet zitten.

Daarnaast eiste WADA een onvoorwaardelijke toegang tot het dopinglaboratorium in Moskou, waar stalen urine en elektronische gegevens van Russische sporters liggen opgeslagen. Met die informatie zouden onder meer eventuele Russische dopingzondaars alsnog ontmaskerd kunnen worden.

Lees ook:

Van dopingdokter tot IOC-informant

Grigori Rodtsjenkov, ex-baas van het Russische dopinglab, helpt het IOC begrijpen hoe Rusland met urinestalen fraudeerde.

Bij sport in Rusland draait alles nog steeds om het moederland

Sportgrootmacht Rusland moet boeten voor zijn dadendrang, en vooral zijn controledwang. Dat sport in Rusland een zaak is van staatsbelang en op het allerhoogste niveau de gemoederen bezighoudt, daarover geen twijfel.

Deel dit artikel

Of het hele IOC moet opstappen, of doping moet gelegaliseerd worden. Zolang deze mensen het voor het zeggen hebben, gaat er niets veranderen

Rutger Smith, kogelstoter