Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kofi Annan benoemt gezanten

Home

Van onze verslaggevers

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren de eerste twee VN-afgevaardigden voor Kosovo aangewezen.

De Fransman Dominique Vian zal toezicht gaan houden over het burgerbestuur in de Servische provincie, terwijl de Nieuw-Zeelander Dennis McNamara de supervisie krijgt over de terugkeer van de Kosovaarse vluchtelingen. Zij zullen fungeren als plaatsvervanger van een nog te benoemen gouverneur, die de algehele supervisie krijgt.

Vian, thans de Franse prefect in Frans-Guyana, zal als speciaal afgezant van Annan in het interim-burgerbestuur van Kosovo toezicht houden op alle bestuurszaken: van politie tot scholen en van openbaar vervoer tot fabrieken. McNamara, momenteel de speciale Balkan-afgevaardigde van het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR), krijgt de leiding over de humanitaire hulp en de terugkeer van de Kosovaren die naar het buitenland zijn gevlucht.

De VN-chef zei gisteren in een interview met het Franse radiostation Europe-I dat de bemoeienis van de VN met Kosovo ,,minstens enige jaren'' zou moeten duren. De toekomstige status van Kosovo is volgens Annan ,,geen onafhankelijkheid, geen opdeling, maar autonomie''. Maar het duurt nog zeker een jaar voordat er in de provincie vrije verkiezingen kunnen worden gehouden, aldus de VN-chef.

Wie de algehele supervisie krijgt over de VN-operatie in Kosovo is nog niet bekend. De leiders van de Europese Unie vinden dat dat een Europeaan moet zijn. Kofi Annan bleek gisteren ook die mening toegedaan. Er staan ook nog enige andere vacatures open. Op de namenlijstjes die gisteren na afloop van het beraad van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg circuleerden, staat ook die van minister Pronk. De EU is op zoek naar een opvolger van de Spaanse diplomaat Westendorp, die momenteel hoge vertegenwoordiger in Bosnië is. Pronks woordvoerder zei gisteravond dat er geen sprake van is dat zijn minister het departement van Vrom verruilt voor een diplomatieke functie. Pronk staat op een lijstje waarop ook de Franse ambassadeur in Nederland, De Montferrand, staat. Minister Van Aartsen weigerde in Luxemburg de voordracht te bevestigen. Hij zei alleen dat de Europese Unie sterk de nadruk legt op eigen mensen in de in totaal vier hoge functies in de Balkan. Van Aartsen is zeer gehecht aan benoeming van een Europeaan op de hoogste post, omdat het probleem immers speelt in de achtertuin van de EU. Voor de baan komen, wat de EU betreft, onder anderen de Franse minister Bernard Kouchner en eurocommissaris Emma Bonino in aanmerking.

Een afvaardiging van de Europese Commissie is vandaag in Pristina voor overleg met experts. De bedoeling is om snel een globaal inzicht te krijgen in de oorlogsschade. De inventarisatie is nodig om te bepalen hoeveel geld op tafel moet komen voor de wederopbouw van Kosovo. De Europese Unie houdt volgende maand een eerste donorconferentie.

Deel dit artikel