Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koerdische mannen poseren in vrouwenkleding voor gelijke rechten

Home

Sacha Kester

Trots, met de kin omhoog en de borst vooruit, poseren honderden Koerdische mannen in vrouwenkleding. Ze demonstreren voor gelijke rechten in Iran. Ze zijn jong en oud, hebben een snor of een bril, en protesteren op de Facebookpagina Kurd Men for Equality tegen het Iraanse regime dat volgens hen zowel Koerden als vrouwen onderdrukt.

De pagina, die ruim 17.000 likes heeft gekregen, is in april opgericht door twee mannelijke feministen, Masoud Fathi en Dler Kamangar. Ze lanceerden hun campagne nadat een Iraans gerechtshof een man die schuldig was aan huiselijk geweld, veroordeelde tot het over straat lopen in vrouwenkleding. Fathi trok een jurk aan, Kamangar maakte foto en plaatste deze op Facebook met de tekst: 'Vrouw zijn is geen instrument om iemand de vernederen of te straffen'.

Het is tegelijk politiek en feministisch
, legt Dilar Dirik, een Koerdische activiste, journalist een promovenda aan de Universiteit van Cambridge, uit aan CNN. 'Het Iraanse regime onderdrukt zowel Koerden als vrouwen.'

'Vrouwen maken onderdeel uit van onze persoonlijkheid, ons karakter', zegt Fathi in een interview met de Kurdistan Tribune. 'Als een deel van ons niet vrij is, kan het geheel niet vrij zijn.'

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel