Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koenders gaat naar Turkije

Home

Redactie

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken). © ANP

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) gaat begin volgende week op bezoek in Turkije. Het is voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep in juli dat een Nederlandse bewindsman het land aandoet.

Koenders zal tijdens het anderhalve dag durende bezoek onder meer spreken met zijn Turkse ambtgenoot en met oppositiepartijen. Hij zal nogmaals hameren op het respecteren van de rechtstaat door de Turkse regering. Sinds de couppoging zijn duizenden mensen opgepakt en hebben tienduizenden hun baan verloren.

Het kabinet vindt dat bij een verdere verslechtering van de rechtstaat de EU-subsidies aan Turkije moeten worden gekort. Een rode lijn voor het kabinet is de herinvoering van de doodstraf. Die roep klinkt sinds de mislukte machtsovername weer vaker in Turkije.

Spanningen in Nederland
Daarnaast zal Koenders opnieuw duidelijk maken dat spanningen in Turkije niet geëxporteerd mogen worden naar Nederland, zei hij vandaag. De Turkse regering beschuldigt de islamitische prediker Fethullah Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten, en dat zorgt ook in Nederland voor spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap.

Zo zijn verschillende Nederlandse basisscholen die op sociale media als 'Gülenscholen' worden bestempeld, leerlingen kwijtgeraakt. Ouders halen hun kinderen bij de scholen weg omdat ze niet meer geassocieerd willen of durven worden met Fethullah Gülen.

Ook de gemoederen onder Turkse Rotterdammers liepen vorige maand flink op. Ruiten van verenigingen werden ingegooid en een raadslid van Turkse afkomst is bedreigd. De Turkse overheid roept Nederlandse Turken op om mensen aan te geven die Gülen steunen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb riep de Turkse gemeenschap op tot kalmte. "Het conflict in Turkije is erg genoeg. Ik accepteer niet dat het overslaat naar Rotterdamse straten."

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie