Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Koele invuloefening van een slimme bestseller

Home

REMKE DE LANGE

The Girl on the Train

Regie: Tate Taylor

Met Emily Blunt, Haley Bennett, Rebecca Ferguson

***

Vanuit de trein, waarmee ze iedere dag naar Manhattan forenst, observeert Rachel (Emily Blunt; eerder een vrouw dan een meisje, maar vooruit) niet alleen het leven van mensen langs de spoorlijn, ze ziet ook dagelijks haar eigen verleden aan zich voorbijglijden: ooit woonde ze in een van die fraaie huizen, toen ze nog gelukkig getrouwd was met Tom (Justin Theroux).

Nu woont Tom in dat huis met een andere vrouw en een baby, en vult Rachel haar waterflesje met wodka. Haar drankprobleem is zo groot dat ze soms lijdt aan geheugenverlies. Dus wanneer zij langs het spoor iets verdachts ziet, en er even later een vrouw is verdwenen, wil niemand Rachels verhaal horen.

'The Girl on the Train' is de bewerking van het thrillerdebuut van voormalig journaliste Paula Hawkins, dat een onverwachte hit werd. Ook in Nederland is het boek, onder de titel 'Het meisje in de trein', een bestseller.

De opzet van het verhaal is dan ook sterk: vanuit wisselende perspectieven van drie vrouwen krijg je als kijker steeds kleine brokjes informatie die, via sprongen in de tijd, bij elkaar blijken te passen. Een beproefde methode voor thrillers, hoewel het in dit geval wat mechanisch uitpakt: over de vrouwen zelf komen we maar weinig te weten. Als kijker volg je niet zozeer hun emoties en beweegredenen, maar de slimmigheden van de scenarist. Het resultaat is een nogal koele invuloefening.

Deel dit artikel