Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Knapen: al-Bashir kan aan macht blijven

Home

Wanneer de Sudanese leider Omar al-Bashir aan het Internationaal Strafhof wordt uitgeleverd, zou een deel van het land kunnen destabiliseren. Daarom kan hij voorlopig aan de macht blijven. Dat heeft staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) in Sudan gezegd, meldt de Wereldomroep.

De staatssecretaris bezoekt momenteel het Afrikaanse land. Hij laat zich daar informeren over de voorbereiding van het referendum over onafhankelijkheid van het zuiden, dat op 9 januari plaatsvindt. De inwoners van het zuiden beslissen dan of zij bij het noorden willen blijven of zich willen afscheiden om een nieuw land te vormen.

In maart 2009 vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen Al-Bashir, die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, waaronder genocide in de Sudanese regio Darfur. Begin december riep het strafhof de Centraal-Afrikaanse Republiek nog op om de president te arresteren als hij het land zou bezoeken.

Knapen wijst tegenover de Wereldomroep op de nadelige gevolgen van een eventuele arrestatie. "Zijn vertrek zou het noorden van het land kunnen destabiliseren. Je hebt een regering nodig die in staat is om hier adequaat mee om te gaan. Chaos is in niemands belang", aldus de omroep.

De bewindsman vindt wel dat het recht zijn loop moet hebben en dat hij een pleitbezorger is van het Internationaal Strafhof. "Maar op dit moment werkt Bashir mee en accepteert hij het referendum."

Een woordvoerder van Knapen was dinsdag niet direct beschikbaar voor een reactie.

Gevreesd wordt dat het referendum uitloopt op bloedvergieten. De Verenigde Naties bereiden zich voor op de mogelijkheid dat bijna drie miljoen mensen in Sudan ontheemd raken als er geweld uitbreekt. Sudan gaat al jaren gebukt onder een burgeroorlog. In de regio Dafur zijn de afgelopen jaren honderdduizenden doden gevallen en zo'n twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Lees verder na de advertentie
Omar Hassan al-Bashir (Reuters)

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie