Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kluivert wordt vervolgd voor aandeel in dodelijk ongeluk

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Ajax-spits Patrick Kluivert moet voorkomen wegens zijn aandeel in een ongeval in Amsterdam, waarbij in september een man omkwam. Justitie gaat er van uit dat hij 60 km te hard heeft gereden en vervolgt hem voor 'dood door schuld' en 'het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld'. Daarop staat samen 16 maanden cel.

Kluivert was op 9 september met een geleende BMW betrokken bij een ongeval in Amsterdam-Noord. Het slachtoffer - de Vlaardingse theaterdirecteur M. Putman - draaide de Werengouw op na familiebezoek. Kluivert raakte de auto in de flank: Putman was op slag dood, zijn echtgenote raakte zwaar gewond.

Justitie heeft besloten Kluivert te vervolgen na een laatste bespreking met de advocaat van Kluivert, mr. M. Nan, en een deskundige die op diens verzoek het ongeluk heeft onderzocht.

Volgens de Amsterdamse persofficier van justitie mr. N. Schaar moet meer waarde gehecht worden aan het rapport van een expert van het Gerechtelijk Laboratorium dan aan de rapportage van Nans deskundige.

Het lab heeft gemeten dat Kluivert 104 moet hebben gereden. Hij mocht er maar 50 rijden.

- Vervolg op pagina 3

Justitie: Kluivert reed wel 110 VERVOLG VAN PAGINA 1

Justitie gaat er echter vanuit dat de 19-jarige Kluivert nòg harder reed dan die 104 kilometer. Volgens mr. Schaar zit in het dossier een verklaring van een getuige die zegt dat de wielen van Kluiverts auto loskwamen bij het rijden over een brug. De politie heeft proefondervindelijk vastgesteld dat voor zo'n capriool een snelheid van meer dan 110 kilometer per uur nodig is. Het contra-onderzoek leverde een veel lagere snelheidsmeting op: 72 tot 74 kilometer per uur.

Schaar verwacht dat Kluivert in de eerste drie maanden van 1996 voor de rechter zal verschijnen. Naast de maximumstraf van 16 maanden die hem kan worden opgelegd, kan hij worden veroordeeld tot een boete van maximaal 20 000 gulden. Ook zijn rijbewijs kan worden afgenomen. In praktijk worden verdachten voor soortgelijke delicten echter veroordeeld tot dienstverlening, een alternatief voor een korte celstraf.

Kluivert mag na dit dodelijke ongeval en het door rood rijden op de dag dat zijn slachtoffer werd begraven, van zijn club Ajax niet meer zelf achter het stuur plaatsnemen. Hij wordt gereden.

Deel dit artikel