Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klokkenluiders LuxLeaks veroordeeld

Home

© (VLNR) Raphael Halet, Antoine Deltour en Edouard Perrin. EPA

Klokkenluiders Antoine Deltour en Raphaël Halet, de onthullers van de zogeheten LuxLeaks, zijn in Luxemburg veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en boetes. De twee werden aangeklaagd voor het lekken van geheime belastingdeals die accountant- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) voor multinationals uitonderhandelde met de Luxemburgse belastingdienst.

De Franse journalist Edouard Perrin, die als eerste publiceerde over de geheime afspraken en eveneens terechtstond, werd vrijgesproken van de aanklachten wegens betrokkenheid. Deltour en Halet kregen respectievelijk 12 en 9 maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd, en voorwaardelijke boetes van 1500 en 1000 euro. Bovendien moeten beide mannen een symbolische 1 euro aan vergoeding betalen aan hun voormalige werkgever, PwC. Zowel Deltour als Halet hebben aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Belastingontwijking
De publicatie van LuxLeaks ontketende eind 2014 een debat over belastingontwijking in Europa. Tachtig journalisten uit 26 landen, aangesloten bij onderzoekscollectief ICIJ, lieten op basis van gelekte PwC-documenten zien hoe bedrijven vrijwel geen belasting betalen door handig met winst tussen landen te schuiven. In Nederland publiceerde Trouw over de geheime afspraken. Zo werd duidelijk dat kledingconcern WE Fashion tientallen miljoenen via Luxemburg liet lopen, waar nauwelijks belasting op werd geheven.

ICIJ-directeur Gerard Ryle is teleurgesteld over de veroordeling. "Dit proces had nooit mogen plaatsvinden. We zouden deze klokkenluiders moeten bedanken voor het onder de aandacht brengen van belastingontwijking. In plaats daarvan worden ze voor het gerecht gesleept en veroordeeld."


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel