Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitroosteren luchtmachtpiloot en klokkenluider Van Wulfen was terecht

Home

Meindert van der Kaaij

Victor van Wulfen © Victor van Wulfen

Als klokkenluider Victor van Wulfen ooit nog als luchtmachtpiloot een vliegtuig wil besturen, moet hij eerst langs de psycholoog. 

De Haagse rechtbank bepaalde dat zijn werkgever, het ministerie van defensie, hem terecht begin dit jaar uit het vliegrooster haalde en een gesprek met de vliegerpsycholoog verplicht stelde. Zijn commandant liet terecht de vliegveiligheid prevaleren boven de belangen van de piloot.

Lees verder na de advertentie
Tijdens een gesprek met de commandant van de vliegbasis over de tweets zou Van Wulfen boos zijn weggelopen

Van Wulfen kreeg landelijke bekendheid toen hij zes jaar geleden de veiligheidssituatie op vliegbasis Eindhoven aan de kaak stelde. Daarop werd hij door zijn werkgever op verschillende manieren tegengewerkt. 

De Onderzoeksraad Integriteit Overheid toonde later aan dat Defensie onterecht in zijn medisch dossier had vermeld dat Van Wulfen psychische problemen had. In 2015 werd Van Wulfen gerehabiliteerd en daarna overgeplaatst naar de kustwacht die vanaf Schiphol opereert, maar die wel onder vliegbasis Eindhoven valt.

De oude kwestie laat Van Wulfen niet los, gezien zijn uitingen op sociale media waarin hij zijn frustratie uitte over het feit dat de mensen die hem het leven zuur maakten, door Defensie ongemoeid zijn gelaten. Tijdens een gesprek met de commandant van de vliegbasis over de tweets zou Van Wulfen boos zijn weggelopen.

Daarop haalde zij hem van het vliegrooster en eiste een gesprek met de psycholoog. “Als die zegt dat Van Wulfen niets mankeert, zit hij de volgende dag weer in de cockpit”, aldus de commandant tijdens de zitting twee weken geleden. Van Wulfen ziet in deze dwang weer de machinaties van Defensie om hem te beschadigen en eiste in een kort geding een plek op het vliegrooster.

De advocaat van Van Wulfen was onbereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel

Tijdens een gesprek met de commandant van de vliegbasis over de tweets zou Van Wulfen boos zijn weggelopen