Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Kleurloze baptist voor even president

Home

SANDER BECKER

De ene dag ben je nog een kleurloze oppositieleider, de volgende dag mag je je ineens de machtigste man van het land noemen. Het overkwam Olexandr Toertsjynov, een kaalgeschoren 49-jarige met stoppelbaard. De pas benoemde interim-president van Oekraïne leidt sinds zaterdag een volk van 45 miljoen mensen.

Charisma heeft hij niet, klagen commentatoren. Daardoor verloor hij de burgermeestersverkiezingen van Kiev in 2008. Maar de baptist, die geregeld voorgaat in de baptistenkerk van Kiev, kan wel schrijven. Hij heeft een grote stapel romans afgescheiden waarin thema's aan de orde komen als corruptie, zwarte handel en totalitarisme. Zijn 'Illusie van angst', een psychologische thriller vol citaten uit de Bijbel, is in 2005 verfilmd.

Tijdens de revolutie van de afgelopen maanden liet Toertsjynov zich weinig zien. Maar achter de schermen speelde hij een sleutelrol bij de val van president Janoekovitsj, die zaterdag na een volksopstand werd afgezet. Toertsjynov hielp bij het opzetten van een burgerwacht die de demonstranten beschermde tegen de ordetroepen. Zo oogstte hij lof bij de betogers. Maar Janoekovitsj was minder enthousiast; die stuurde aanklagers op hem af voor een gerechtelijk onderzoek.

Ondanks zijn revolutionaire inzet hebben de demonstranten weinig vertrouwen in Toertsjynov. De afgestudeerd metaalkundige zit al sinds 1990 in de politiek, reden waarom mensen hem zien als onderdeel van de oude macht. Tussen 2007 en 2010 was hij vicepremier onder de toenmalige president Joelia Timosjenko, de steenrijke zakenvrouw met de kransvormige blonde vlecht die twee jaar in de cel zat wegens vermeend machtsmisbruik. Toer-tsjynov behoort tot haar trouwste bondgenoten. Ze zijn innig bevriend en stonden samen aan de wieg van de centrumrechtse Vaderlandpartij, de grootste oppositiepartij.

Na de vlucht van Janoekovitsj werd Toertsjynov dit weekeinde eerst benoemd tot voorzitter van het parlement, waarna zijn benoeming tot interim-president volgde. Waarschijnlijk zal hij die functie maar kort vervullen. Al op 25 mei vinden er vervroegde presidentsverkiezingen plaats. Tot 30 maart kunnen kandidaten voor het presidentschap zich inschrijven. Toertsjynov stelt zich naar verwachting geen kandidaat. Hij zal eerder zijn volle steun betuigen aan Timosjenko, die vast opnieuw een gooi naar de macht gaat doen.

in het nieuws omdat ...

... Olexandr Toertsjynov kort na het vertrek van president Janoekovitsj is verkozen tot interim-president van Oekraïne. De schrijver/ baptist/politicus mag nu orde op zaken stellen.

Deel dit artikel