Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klauwen uit voor Europa

Home

Joost van Egmond Great Crested Grebe

Niemand zoveel aandacht als brexiteer Daniel Hannan. © Twitter

Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen, en dus zetten voorstanders van een langer Brits verblijf in de Europese Unie het zwaarste middel in: kattenfoto's. De actie #catsagainstbrexit overspoelde Twitter de afgelopen dagen met foto's van katten die tot het blijf-kamp zouden behoren.

Kattenfoto's zijn een beproefde manier om aandacht te trekken op sociale media. Toen de Belgische politie tijdens de terreurdreiging vorig jaar het publiek vroeg om stilte op sociale media, plaatsten Twitter-gebruikers ook massaal kattenfoto's.

Onder Britten is het fenomeen extra populair, ook in politiek rustige tijden. Volgens onderzoek van provider Three komen er in het Verenigd Koninkrijk ruim twee keer meer kattenfoto's dan selfies online, en zijn er bovendien honderdduizenden katten met een eigen profiel op twitter of facebook.

Tegengeluid
#catsagainstbrexit kreeg al snel gezelschap van een actie voor honden, #mutts4remain. Maar ook aan het kattenfront speelde een fenomeen dat in de referendumcampagne op sociale media vaker te zien was. Waar duizenden blijf-supporters een brede boodschap probeerden over te brengen, kreeg niemand zoveel aandacht als brexiteer Daniel Hannan, die #catsagainstbrexit gebruikte voor een tegengeluid. Hij poseerde met afkeurende blik- samen met een kat uiteraard - en sleepte meer steunbetuigingen in de wacht dan welke blijf-kat dan ook.

Dat past in een patroon dat onderzoeker Vyacheslav Polonski van het Oxford Internet Instituut eerder opmerkte. Voorstanders van vertrek uit de EU domineren het debat op sociale media. Op fotonetwerk Instagram vond Polonski 5 keer zoveel vertrek-berichten als blijf-boodschappen. Op Twitter was dat zelfs 7 tegen 1. Het blijf-kamp kan zich troosten met de gedachte dat morgen alleen de papieren stem de doorslag geeft.

Lees verder na de advertentie

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie