Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Klaas Molenaar 1921-1996

Home

ARJAN VAN DER ZIEL

De Zaanse zakenman Klaas Molenaar is donderdag op zijn 75ste verjaardag overleden. Hij zakte in elkaar tijdens een verjaarsfeest in een hotel in Heiloo.

Molenaar was de eerste die aantoonde dat succes in de Nederlandse voetballerij te koop is. Hij was de grote geldschieter achter de successen van AZ '67 in het begin van de jaren tachtig. Zijn bedrijf Wastora pompte tientallen miljoenen in de Alkmaarse voetbalclub. Toen de geldkraan in 1982 dichtging en de dure topvoetballers werden verkocht, zakte AZ terug naar het oude niveau.

Klaas Molenaar en zijn broer Cees begonnen begin jaren zestig in het centrum van Zaandam een winkel met WAsmachinens, STOfzuigers en RAdio's: Wastora. Ze hadden vooral succes met hun wasmachines van het merk Bico, die ze verkochten voor de toen zeer lage prijs van 197,50 gulden. In de jaren zeventig begonnen de broers met de import van goedkope Japanse apparatuur. Een enorm succes.

Klaas en Cees voetbalden in de jaren vijftig bij KFC in Koog aan de Zaan. Toen de betaalde club in 1956 in financiële problemen kwam, legde aanvoerder Klaas Molenaar honderdduizend gulden op tafel. Voor die tijd een astronomisch bedrag. En de broertjes Molenaar bleven de club steunen. KFC werd wel Bico-boys genoemd, naar de wasmachines, .

De professionele tak van KFC ging in 1964 op in de FC Zaanstreek. Die club fuseerde in 1967 met Alkmaar '54. De fusieclub AZ '67 was geboren.

AZ promoveerde naar de eredivisie, degradeerde weer en stond in 1972 aan de rand van de afgrond. Een faillissement dreigde. Cees en Klaas Molenaar waren bereid de helpende hand toe te steken; ze fourneerden twee ton, op voorwaarde dat ze het alleen voor het zeggen kregen.

Vanaf dat moment werd AZ geleid alsof het een onderdeel van Wastora was. Klaas Molenaar was een man van korte lijnen. “Om te slagen is een strakke leiding nodig”, zei hij over de organisatie van een profvoetbalclub.

Met Wastora ging het goed. De winkel werd een warenhuis.

AZ begon aan een onstuitbare opmars, gefinancierd met Wastora-miljoenen. Critici zeiden dat succes niet kan worden gekocht, maar in het seizoen 1980-'81 haalde Klaas Molenaar zijn gelijk. AZ werd landskampioen, won de KNVB-beker en bereikte de finale van het UEFA-Cuptoernooi, waarin het verloor van Ipswich Town. Broer Cees maakte de successen niet meer mee. Hij was in 1979 in Houston overleden.

Veel publiek trok AZ nooit, ook niet in de gloriejaren. Het was een kunstmatige club. De self-made Bico Brothers zorgden bovendien voor een protserige uitstraling.

De financiële steun aan AZ werd drastisch verminderd toen het met Wastora minder ging. De club verkocht zijn topspelers en zakte weg. In 1986 verbrak Wastora de banden met de club. AZ degradeerde in 1988.

Klaas Molenaar bleef tot zijn overlijden een supporter van AZ '67. De club heeft sinds oktober 1993 weer een vermogende geldschieter en voorzitter, de zakenman Dick Scheringa, eigenaar van een financieringsbedrijf.

AZ promoveerde afgelopen seizoen naar de eredivisie. Belangrijk verschil: de spelers komen tegenwoordig vooral uit Noord-Holland.

De 74-jarige Klaas Molenaar in april, na afloop van de wedstijd waarin AZ de promotie veiligstelde: “Er zit weer voetbal in de ploeg. Maar wat belangrijker is, er zijn financiers.”

Deel dit artikel